Denetek впроваджуватиме приватні малі модульні ядерні реактори в Україні на ТЕС ДТЕКа

06.10.2023
Denetek LLC, яка уособлює партнерство між американською інвестиційною компанією з декарбонізації Eney LLC та українською енергокомпанією ДТЕК, сьогодні оголосила про намір розвивати ММР в Україні, що сприятиме зміцненню регіональної безпеки та прискоренню переходу до нульового рівня викидів.
Denetek має намір розмістити малі модульні реактори на низці майданчиків в Україні, де зараз працюють вугільні теплоелектростанції ДТЕК. Підхід компанії поєднує капітал та експертизу приватного сектору з багаторічним ядерним досвідом України, західними технологіями ММР та підключеними до електромережі майданчиками ДТЕК, - йдеться у інформаційному повідомленні.
Цей план також покликаний доповнити бачення Міністерства енергетики України - зміцнити регіональну енергетичну безпеку та декарбонізувати енергетичний сектор України (зокрема, теплову генерацію) шляхом розгортання ядерної генерації. Denetek вважає, що Україна може стати джерелом чистої енергії для Європи. Залучення капіталу та досвіду приватного сектору матиме вирішальне значення для реалізації цієї мети.
Компанія повідомила, що використовує рекомендації EPRI – незалежного, некомерційного інституту досліджень і розробок в галузі енергетики – для вибору технології та розробки проєкту. Портфоліо ядерних досліджень EPRI охоплює діяльність, спрямовану на забезпечення надійної експлуатації та технічного обслуговування діючих атомних електростанцій, а також на підтримку розробки та розгортання передових реакторів для задоволення енергетичних потреб та сприяння декарбонізації енергетичного сектору.
Старший віце-президент EPRI з питань ресурсів енергетичних систем та директор з ядерних питань Ніл Вілмшерст сказав: "Технологія ММР може здійснити революцію в галузі, потенційно знизивши виробничі витрати на наступне покоління атомних електростанцій. Передові ядерні технології - це можливість допомогти досягти цілей зі скорочення викидів вуглецю, виробляючи при цьому енергію, яка так необхідна суспільству. EPRI вважає, що такі проєкти, як проєкт Denetek, можуть суттєво сприяти впровадженню ММР та прискоренню декарбонізації в Україні та регіоні".
Denetek повідомив, що звузив свій вибір потенційних постачальників ММР до короткого списку найбільш зрілих, економічно ефективних та безпечних технологій. Компанія сподівається незабаром оголосити остаточні результати відбору.
Denetek також працює над створенням фундаменту для регіональної індустрії ММР, розвиваючи та інтегруючи місцеві ланцюги постачання ММР, щоб забезпечити швидке та ефективне впровадження цієї технології як в Україні, так і в інших країнах. Тісно співпрацюючи зі зростаючою кількістю українських компаній-постачальників ядерної продукції, вона прискорює розгортання ММР в Європі, використовуючи наявний в Україні досвід у сфері ядерної генерації та виробництва компонентів, що є невід'ємною частиною економічно ефективного та безпечного розвитку ММР в усьому світі.
Нагадаємо, що ДТЕК – не перша приватна українська компанія, яка зацікавилася будівництвом ММР. Наприкінці 2022 року естонська компанія Fermi Energia і львівська компанія «Еко-Оптіма» підписали угоду про вивчення можливостей розміщення малого модульного реактора в Україні. Компанії планують співпрацювати у потенційному розгортанні малих модульних ректорів, у тому числі з потенціалом у галузі централізованого теплопостачання та технічної взаємодопомоги.

Довідково: Eney – це американська інвестиційна компанія, яка займається просуванням енергетичного переходу в Україні та інших країнах Східної Європи та Центральної Азії. Eney використовує діловий та політичний досвід свого керівництва на чолі з колишнім американським дипломатом та радником з питань енергетики Міністерства торгівлі США Сурією Джаянті. Залучаючи та спрямовуючи міжнародні інвестиції, Eney планує відігравати ключову роль у регіональній декарбонізації. Її цілями є заміна активів з високим рівнем викидів парникових газів на чисті альтернативи, виробництво вуглецево-нейтральної електроенергії або палива, уловлювання CO2 та інших викидів, а також створення потужностей для зберігання електроенергії з метою підвищення енергетичної стійкості. 

Нове будівництво