Регулююча діяльність під час впровадження ризик-інформованого управління конфігурацією АЕС – семінар ДНТЦ ЯРБ

28.09.2023
Регулюючі підходи до застосування, обґрунтування та здійснення нагляду за ризик-інформованим технічним обслуговуванням АЕС розглянули на черговому семінарі Державному науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.
Співробітниця відділу теплогідравлічного та імовірнісного аналізу безпеки Анастасія Ільїна зазначила, що здебільшого параметри технічного обслуговування і ремонтів обладнання – період, тривалість виведення елементів, умови проведення тощо, закладені в проєктах діючих АЕС без обґрунтування та є достатньо консервативними. Для ефективної експлуатації обладнання АЕС виникає потреба в застосуванні обґрунтованих підходів до оптимізації діяльності з технічного обслуговування і ремонтів (ТОіР).
 Найперспективнішими напрямками, які широко застосовуються також і в міжнародній діяльності, є ризик-інформоване управління конфігурацією АЕС, ризик-інформований перегляд дозволеного часу виведення обладнання в ремонт та збільшення часу між опробуванням обладнання. Застосування ризик-інформованих підходів забезпечує прийняття більш обґрунтованих та збалансованих рішень з питань безпеки АЕС, дозволяє сфокусувати увагу на тих проблемах, які пов'язані з найбільшим впливом на безпеку, ефективно використовувати ресурси для реалізації найбільш пріоритетних заходів, а також підвищити економічні показники роботи АЕС з обґрунтуванням належного рівня безпеки.
Підтримку Україні в реалізації проєктів на основі ризик-інформованого управління конфігурацією АЕС надає США через співпрацю з НАЕК "Енергоатом" та Держатомрегулювання.
"З огляду на впровадження зазначених підходів на пілотному енергоблоці АЕС України та намір експлуатуючої організації розширити позитивний досвід на інші енергоблоки, виникає необхідність деталізації підходів, що застосовуються регулюючим органом та організацією його технічної підтримки під час експертизи та нагляду за діяльністю з оптимізації ТОіР", - зазначила Анастасія Ільїна.
Нагадаємо, за сприяння технічної та фінансової підтримки Міністерства енергетики США із залученням Аргонської національної лабораторії в Україні завершено пілотний проєкт на 2-му енергоблоці ВП ЗАЕС з оптимізації технічного обслуговування і ремонту (ТОіР) систем, важливих для безпеки, на основі ризик-інформованого управління конфігурацією АЕС. Проєкт реалізовувався із 2017 року.
З метою розвитку нормативної бази України за напрямом оцінки застосування ризик-інформованих підходів для оптимізації ТОіР, розроблено регулюючі керівництва. Положення нових документів базуються на міжнародному досвіді з урахуванням національних нормативних вимог, враховують поточні науково-технічні підходи та досвід проведення експертиз.
Так, у 2017 році розроблено та погоджено нормативний документ НП 306.2.217-2017 «Вимоги до ризик-інформованого прийняття рішень з безпеки атомних станцій», який встановлює мету, принципи, критерії та порядок впровадження ризик-інформованого прийняття рішень з безпеки атомних станцій.
Для покращення ефективності регулюючої діяльності розроблено регулюючі керівництва, які будуть використовуватись Держатомрегулюванням і ДНТЦ ЯРБ для виконання державної експертизи матеріалів обґрунтування та інспекційних перевірок діяльності з впровадження ризик-інформованих підходів на енергоблоках АЕС України.
Читайте по темі:

ДНТЦ ЯРБ представив на семінарі МАГАТЕ досвід впровадження ризик-інформованих підходів на АЕС України 

АЕС