Westinghouse та Bechtel створюють консорціум для будівництва першої атомної електростанції в Польщі. Україна тим часом готуватиме ОВНС

21.09.2023
Американські компанії Westinghouse Electric Company та Bechtel сьогодні оголосили про підписання офіційної угоди про партнерство у проєктуванні та будівництві першої в Польщі атомної електростанції на майданчику Любятово-Копаліно в Помор'ї. Ця угода знаменує собою ще одну важливу віху на шляху до комерційної експлуатації першого в Польщі ядерного реактора AP1000® у 2033 році, - зазначається у спільній заяві двох компаній.
Очікується, що консорціум та польське комунальне підприємство Polskie Elektrownie Jądrowe підпишуть контракт на інжинірингові послуги наступного тижня.
"Американсько-польська співпраця у сфері розробки та впровадження передових ядерних технологій продовжує зростати. Ця угода між компаніями Bechtel та Westinghouse, двома світовими лідерами в галузі ядерної енергетики, є наступним кроком у нашій співпраці. Сполучені Штати пишаються тим, що є найближчим партнером Польщі у переході до чистої енергії", - наголосив Марк Бжезінський, посол США в Польщі.
"Це команда, яка продемонструвала здатність реалізовувати великі проекти в галузі ядерної енергетики", - зазначив Девід Дархем, президент з енергетичних систем компанії Westinghouse. "Досвід, який ми здобули завдяки нашій передовій, перевіреній технології AP1000, включаючи 100% повне проектування та будівництво, стане в нагоді Польщі, яка прагне декарбонізації та підвищення енергетичної безпеки", - додав він.
"Компанії Bechtel та Westinghouse мають понад 140 років спільного досвіду в галузі ядерної енергетики, - сказав Джон Хованіц, президент глобального бізнес-підрозділу ядерної енергетики, безпеки та охорони навколишнього середовища компанії Bechtel. – Разом ми володіємо перевіреними технологіями та практичним досвідом, необхідними для створення першої в історії Польщі ядерної енергетичної програми. Ми прагнемо співпрацювати з місцевою робочою силою, постачальниками та громадою, щоб забезпечити чисту та надійну енергію, якої потребує Польща".
Уряд Польщі обрав реакторну технологію Westinghouse AP1000® для своєї першої в історії АЕС лише в листопаді 2022 року. Тоді як роком раніше Westinghouse та українська НАЕК «Енергоатом» підписали дві угоди про співпрацю, що передбачають початок реалізації проєктів щодо будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за технологією АР1000. Пізніше кількість АР1000 в Україні збільшилася до 9. Але на сьогодні "Енергоатом" лише завершив тендерну процедуру на проєктні роботи з екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища під будівництво енергоблоків № 5, 6 з реакторною установкою АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС.
Нагадаємо, в ході конкурсу учасники тендеру майже втричі знизили ціну: з 27 млн до 12 млн грн. І ціновий конкурс виграв ІПБ АЕС, який не має досвіду виконання аналогічних робіт, із сумою на 1 тисячу менше ніж АТ "КІЕП": 11,998 млн грн. Його визнано переможцем. Згодом "Енергоатом" замінив контактну особу за торгами, оскільки попередня була повʼязаною із очільником ІПБ АЕС.
Крім цього вчора ХАЕС оголосила торги на розробку ескізного проекту за темою: "Нове будівництво групи багатоквартирних житлових будинків"  для забезпечення проживання будівельників, задіяних при споруджені енергоблоків ВП ХАЕС.
Більше за посиланнями:

Енергоатом продовжує готуватися до будівництва пілотних блоків за технологією Westinghouse 

Нове будівництво