Енергоатом продовжує готуватися до будівництва пілотних блоків за технологією Westinghouse

24.08.2023
Фото: Westinghouse
Тендер на проєктні роботи з екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища під будівництво енергоблоків № 5, 6 з реакторною установкою АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС відбувся сьогодні, 24 серпня.
Терміном до 30 листопада 2024 року переможець тендеру має розробити розділ оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) у складі техніко-економічного обґрунтування будівництва енергоблоків № 5, 6 з реакторною установкою АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС та Звіт з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності.
Згідно з Технічною специфікацією основним завданням робіт також є підтвердження відповідності майданчика Хмельницької АЕС вимогам природоохоронного законодавства з урахуванням спорудження двох енергоблоків № 5, 6 з РУ АР1000 на майданчику ХАЕС; підготовка та переклад проекту Оповіщення зачеплених держав, звіту з оцінки впливу на довкілля англійською мовою та іншої необхідної документації, що визначається у кожному конкретному випадку уповноваженим центральним органом; супровід Виконавцем процедури отримання від Міністерства  захисту довкілля та природних ресурсів України Висновку з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності.
У конкурсі брали участь АТ "Київенергопроєкт" (25% належить державі, 71,05% акцій – ПАТ "Міжнародна енергетична компанія", кінцевим бенефіціаром якої є Марк Дубовий), який має досвід виконання аналогічних робіт, а також Інститут проблем безпеки АЕС НАНУ. Втім, за умовами тендеру, довідка про досвід виконання аналогічних робіт не вимагалася. А участь в тендері було обмежено наявністю ліцензійних програмних продуктів для виконання екологічних розрахунків – Еол 2000, для виконання розрахунків радіаційного впливу на навколишнє середовище, транскордонне перенесення та оцінки дозових навантажень на населення та персонал RODOS та для аналізу та графічної візуалізації просторових баз фізико-географічних, радіоекологічних та метеорологічних даних геоінформаційних систем ArcGIS.

В ході конкурсу учасники тендеру майже втричі знизили ціну: з 27 млн до 12 млн грн. І ціновий конкурс виграв ІПБ АЕС із сумою на 1 тисячу менше ніж АТ "КІЕП": 11,998 млн грн. Тепер переможець має обґрунтувати аномально низьку ціну. Втім НАЕК "Енергоатом" ще може переглянути результат торгів, оскільки, за твердженням багатьох учасників ринку, директор ІПБ АЕС Анатолій Носовський є особою, пов'язаною із Іриною Мітічкіною, яка зазначена в Prozorro як контактна особа ВП "Атомпроєктінжиніринг", що проводило торги. 

Нове будівництво