ДНТЦ ЯРБ у Франції поглиблює співпрацю та вивчає підходи до малих модульних реакторів

13.09.2023
Фото: ДНТЦ ЯРБ та IRSN

 Між Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки й Інститутом радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції IRSN укладено Меморандум про взаєморозуміння. Документ підписали очільники науково-технічних установ  Ігор Шевченко та Жан-Крістоф Ніель 11 вересня, - повідомив ДНТЦ ЯРБ.

Меморандум передбачає співпрацю за напрямами аварійної готовності та реагування, безпеки ядерних установок, радіаційного захисту населення та навколишнього середовища, поводження з радіоактивними відходами та джерелами іонізуючого випромінювання.
"Підписаний між IRSN та ДНТЦ ЯРБ меморандум посилить партнерство між нашими установами та зафіксує розпочату кілька місяців тому співпрацю. Я щиро дякую Уряду Франції та інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки за підтримку. Саме ви одні з перших прийшли нам на допомогу з початку повномасштабного вторгнення. Ваша підтримка надавала нам упевненості та сил боротися", – зазначив Ігор Шевченко.
Під час зустрічі із керівником Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції було обговорено технічні галузі, в яких продовжуватиметься співпраця, зокрема напрям експертиз в галузі ядерної та радіаційної безпеки, питання забруднень та радіоактивних відходів, а також теми, пов'язані з надзвичайними ситуаціями та оцінкою їх наслідків. Крім того, очільники центрів обмінялись думками щодо безпеки малих модульних реакторів.
"З усією упевненістю засуджую агресію російської федерації проти України та українського народу. Вражений мужністю та стійкістю, з якою борються українці за свою свободу та за свободу усіх нас, за мир у Європі. Для мене велика честь вітати представників ДНТЦ ЯРБ у стінах нашого Інституту. Переконаний, що підписаний Меморандум відкриє нову сторінку співпраці наших установ, – зазначив Жан-Крістоф Ніель, директор Інститут радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції. – Ми готові розширити діяльність за новим напрямом – боротьби із наслідками російського вторгнення на територію України".
Робочу поїздку у Францію українська делегація присвятила обговоренню потреб у дослідженнях і розробках у сфері малих модульних реакторів (включаючи проєкт PASTIS), використання коду ASTEC з PSN-RES для оцінки наслідків важких аварій на українських реакторах, ознайомленню із установками GALAXIE, ТНЕМА, CHROMIA та ODE, - інформує ДНТЦ ЯРБ.
За інформацією IRSN, візит українських партнерів триває з 11 по 14 вересня. Французький інститут нагадав, що окрім постійної співпраці із ДНТЦ ЯРБ він "робить свій внесок у допомогу Україні в рамках європейського інструменту INSC", який передбачає співпрацю з європейськими партнерами з метою допомогти Україні покращити ядерну безпеку та радіаційний захист відповідно до міжнародних та європейських стандартів. Європейський Союз доручив IRSN, котрий очолив відповідний консорціум, продовжити цю роботу на період 2023-2026 років.

Компанії