BWRX-300 працюватиме на байденоміку. Міненерго США замовило GE Vernova попереднє ТЕО системи уловлювання вуглекислого газу на ядерній енергії

04.09.2023
Фото: GE Vernova
Міністерство енергетики США замовило проведення попередньої техніко-економічної оцінки потенційного регіонального хабу прямого уловлювання вуглекислого газу з повітря. Наприкінці серпня DOE обрало компанію GE Vernova для майбутнього укладання контракту задля оцінки життєздатності розробленої нею системи прямого повітряного уловлювання (DAC), що працює на ядерній енергії.
В рамках дослідження GE Vernova вивчатиме доцільність нової конструкції системи DAC, яка об'єднує малий модульний реактор (ММР) BWRX-300 компанії GE Hitachi і ВДЕ, що дозволить уловлювати CO2 з навколишнього повітря і зберігати його під землею або використовувати як продукт з доданою вартістю, наприклад, як сировину для екологічно чистого авіаційного палива (SAF). Інтеграція теплової та електричної енергії від реактора BWRX-300 потужністю 300 МВт з системою DAC має потенціал для досягнення найнижчої вартості уловлювання вуглекислого газу. Після завершення проєкту з повітря можна буде видаляти 1 мільйон тонн CO2 на рік. Це дорівнює річному обсягу викидів від приблизно 200 000 звичайних автомобілів, які проїжджають 35 км на 4,5 л бензину, - зазначається у повідомленні.
У березні GE оголосила про успішну демонстрацію масштабованого прототипу системи DAC на своєму дослідницькому об'єкті в Ніскаюні. На думку компанії, вибір GE Vernova для участі в переговорах з Міністерством енергетики США допоможе прискорити досягнення її мети – розгортання комерційно масштабованого рішення DAC до кінця десятиліття.
Як повідомляє GE Vernova, компанія також входить до складу двох інших команд, відібраних для участі в переговорах про надання гранту на розробку проєктів регіональних центрів прямого уловлювання CO2 на ранніх стадіях, які будуть виконуватися під керівництвом Університету штату Іллінойс у Колорадо та Флориді.
Зазначається, що вказані проєкти підтримують заявлену мету адміністрації Байдена – до 2050 року щорічно вилучати з атмосфери від 400 мільйонів до 1,8 мільярда метричних тонн CO2 та уловлювати його з джерел викидів. А відтак отримають фінансування за відповідною програмою "Регіональні центри DAC" в рамках закону про інфраструктуру, що є складовою "байденоміки".
Підрозділ перспективних досліджень GE Vernova є центральним інноваційним двигуном для портфеля енергетичних бізнесів General Electric. Дослідницька організація складається з 250+ дослідників, які представляють практично всі основні наукові та інженерні дисципліни. Разом вони керують основними дослідницькими програмами та ініціативами, спрямованими на декарбонізацію енергетики, прискорення розвитку відновлюваних джерел енергії, електрифікацію та створення електромереж ХХІ століття, придатних для енергетичного майбутнього з нульовим рівнем викидів вуглекислого газу.
Штаб-квартира GE Vernova розташована в Кембриджі, а 70 000 співробітників працюють у понад 140 країнах світу.
Нагадаємо, на початку року Ontario Power Generation (OPG), GE Hitachi (GEH), SNC-Lavalin і Aecon створили кооперацію для реалізації проєкта з розробки, проєктування та будівництва ММР BWRX-300 на майданчику АЕС у Дарлінгтоні (Канада). За попередніми розрахунками, завершення будівництва заплановано на кінець 2028 року, а введення в експлуатацію ММР BWRX-300 у 2029 році. Польща обрала BWRX-300 як одну з технологій, за якою зводитимуться нові АЕС, і у травні її ядерний регулятор повідомив, що вона відповідає польським стандартам ядерної безпеки та радіологічного захисту. АЕС будуватиме Orlen Synthos Green Energy – спільне підприємство виробників хімічних речовин Synthos Green Energy (SGE) і PKN Orlen.

Читайте по темі:

Бізнес Польщі обирає малі модульні реактори. Нова угода підписана щодо BWRX-300 

Нове будівництво