Бізнес Польщі обирає малі модульні реактори. Нова угода підписана щодо BWRX-300

08.12.2021
Приватний бізнес Польщі підписав чергову угоду про комерціалізацію малих модульних реакторів. Цього разу обрано технологію GE Hitachi Nuclear Energy – реактор BWRX-300. Локалізація, яку розглядають, складає близько 50%. При цьому в Польщі мають намір виробляти турбіни та генератори, а також частини корпусу реактора. Вже визначено близько 300 польських компаній, які можуть стати постачальниками. Україна має свій потенціал для значно більшої  локалізації, але про намір звести ММР говорить наразі лише ДТЕК Ахметова. Слід зазначити, що приватний бізнес Польщі погоджує всі свої наміри із ядерно-енергетичною програмою уряду, яка передбачає будівництво від 6 до 9 ГВт нових атомних потужностей до 2043 року.
Польські PKN ORLEN та Synthos Green Energy будуть опікуватися комерціалізацією технологій малих модульних ядерних реакторів, зокрема реакторів BWRX-300 компанії GE Hitachi Nuclear Energy. Учора, 7 грудня, компанії у присутності віце-прем'єр-міністра Польщі, міністра державних активів Яцека Сасіна підписали інвестиційну угоду щодо створення спільного підприємства ORLEN Synthos Green Energy.
Як повідомляє група ORLEN, у рамках угоди компанія просуватиме технології, підтримуватиме розробку відповідної правової бази, вивчатиме потенційні майданчики для розміщення АЕС, реалізовуватиме спільні проекти і, нарешті, вироблятиме електроенергію та тепло з використанням цієї технології для власних потреб та на продаж.
Згідно з підписаною угодою, PKN ORLEN та Synthos Green Energy володітимуть по 50% акцій у спільному підприємстві, що дасть їм рівний контроль над проєктом. Акціонери планують подати заявку на дозвіл до антимонопольного органу Польщі до кінця грудня 2021 року.
«Інвестиційна угода про створення малих ядерних реакторів, підписана PKN ORLEN, дає можливість для швидкої, ефективної та безпечної декарбонізації. У майбутньому атомна енергія буде найстабільнішим джерелом енергії», - заявив Яцек Сасін на підписанні.
«Ми сподіваємося, що перший реактор буде введено в експлуатацію у Польщі до 2030 року. Вже підписано лист про наміри, в якому викладаються умови, на яких перші реактори будуть поставлені в Польщу… Модульні реактори були б привабливим доповненням до нашого енергетичного портфеля, який ґрунтується на відновлюваних джерелах енергії та природному газі», - заявив у свою чергу Даніель Обайтек, президент правління PKN ORLEN, додавши, що пріоритетом компанії є використання потенціалу польської економіки та місцевих постачальників.
«BWRX-300 - це еволюція технології, розробленої GE, американською групою з великим досвідом роботи в цій галузі, 30-річною присутністю на ринку Польщі та великим ланцюжком поставок у країні, що включає понад 3000 компаній. Деякі з них уже виробляють компоненти АЕС за кордоном. Це життєво важливий елемент всього інвестиційного процесу, який дає Польщі можливість стати регіональним центром виробництва SMR», - наголосив Михал Соловов, власник Synthos Group.
«BWRX-300 - це інноваційна екологічно чиста енергетична система, заснована на перевірених технологіях, яка є ідеальним рішенням для модернізації великого парку вугільної генерації в Польщі», - заявив Джон Болл, виконавчий віце-президент GE Hitachi Nuclear Energy.
Як зазначає польська компанія, BWRX-300 є найпередовішою технологією у світі, яка знаходиться на шляху до комерціалізації. Переламним моментом стало рішення Ontario Power Generation (OPG), однієї з найбільших енергетичних компаній Канади, розпочати будівництво реактора BWRX-300 у 2022 році. Адже першим проєктом у Польщі буде реалізація NOAK (Next of a Kind) із проєктом FOAK (First of a Kind), розгорнутим у Канаді як еталонний дизайн. Таким чином, проєкти в Польщі ґрунтуватимуться на канадському досвіді розробки, підготовки інвестиційного процесу, ліцензування, будівництва та експлуатації АЕС.
Група ORLEN також зазначає, що будівництво реактора BWRX-300 здійснюється втричі швидше, ніж традиційного мільйонника, а витрати на будівництво з розрахунку на МВт приблизно на третину нижче. При цьому ММР мають найвищі стандарти безпеки. Зокрема BWRX-300 оснащений системами пасивної безпеки, які запускають процедури охолодження без втручання людини. Крім того, для будівництва ММР потрібно менше ніж 5 га. Усе це формує гнучкий підхід до вибору майданчика, дозволяючи розміщувати реактори, наприклад, поруч із промисловими підприємствами.
Малі ядерні реактори можуть стати сприятливим чинником для економіки Польщі. За оцінками GE Hitachi, локалізація може становити близько 50% витрат. У Польщі можуть бути виготовлені такі ключові компоненти, як турбіна та генератор, частини корпусу реактора та гідравлічні системи. На даний момент визначено майже 300 польських фірм, які можуть стати постачальниками у ланцюжку постачання будівництва реакторів.
Нагадаємо, у вересні 2021 року польська компанія Unimot спільно з американською Getka підписали угоду з NuScale про розгляд її технології як заміну генеруючих потужностей для вугільних теплоелектростанцій у Польщі. Розглядатимуть ММР NuScale потужністю 77 МВт. А до цього аналогічну угоду NuScale підписала з польським виробником міді та срібла KGHM, який має проаналізувати технічні, економічні, правові та фінансові фактори використання установок NuScale як заміна вугільної генерації.
Окрім того, влітку цього року компанія Westinghouse Electric оголосила про початок робіт з попереднього проєктування і розробки (FEED) в рамках гранту Агентства США з торгівлі та розвитку (USTDA) для «просування» програми ядерної енергетики в Польщі. FEED є одним з ключових елементів в реалізації Міжурядової угоди (МПС) між Польщею і США про співпрацю в розробці цивільної ядерної програми. Підготовка FEED буде в основному профінансована урядом США. А у вересні компанія Westinghouse Electric Company повідомила, що офіційно відкрила свій Глобальний центр спільних послуг у польському Кракові. Технологію традиційних АЕС буде обирати уряд Польщі. Приватні компанії вже повідомили, що їх наміри з будівництва ММР лише доповнюють перспективи розбудови ядерної енергетики Польщі, які визначає держава.

Як раніше писав InfoAtom, польська ядерно-енергетична програма, схвалена урядом в жовтні 2020 року, передбачає будівництво від 6 до 9 ГВт нових атомних потужностей до 2043 року. Очікується, що перший атомний енергоблок в Польщі буде введено в експлуатацію в 2033 році, а наступні блоки будуть вводитися кожні два роки протягом наступного десятиліття. 

Нове будівництво