3 енергоблоки-мільйонники та Науково-технічний центр Енергоатома отримають ліцензію на програмне забезпечення під паливо Westinghouse

28.08.2023
НАЕК "Енергоатом" уклав доповнення №42 до контракту із Westinghouse Electric про надання ліцензії на програмне забезпечення BEACON-TSM, пов'язані із ним послуги та підготовку користувачів.
Ліцензію та послуги отримають енергоблок №4 Рівненської АЕС, №1 Південноукраїнської АЕС та №2 Хмельницької АЕС з реакторами ВВЕР-1000, а також відокремлений підрозділ "НТЦ". Термін надання програмного забезпечення та послуг – до 15 квітня 2024 року. Вартість ліцензії та пов'язаних з нею послуг – 1,959 млн доларів США.
Цікаво, що ліцензія на програмне забезпечення BEACON-TSM та пов'язані з ним послуги для енергоблоків № 1 та № 2 Рівненської АЕС з реакторами ВВЕР-440 коштувала "Енергоатому" 1,8 млн доларів. Водночас у 2017 році ліцензію та аналогічні послуги для енергоблока №4 Запорізької АЕС з ВВЕР-1000 закупили лише за 486,5 тисяч доларів.
Нагадаємо, для енергоблока №3 РАЕС адаптацію моделі активної зони з паливом Westinghouse під систему моніторингу підсистеми фізичних розрахунків "BEACON-TSM" виконував Центр проєктування активних зон, а модернізацію системи внутрішньореакторного контролю на енергоблоці №3 Рівненської АЕС під паливо Westinghouse – СНВО "Імпульс".
СНВО "Імпульс" нещодавно повідомив, що на зазначених вище енергоблоках-мільйонниках РАЕС, ПАЕС, ХАЕС впроваджується СВРК-М2 з національним розрахунковим комплексом ImCore. Раніш модернізована СВРК була введена в експлуатацію на енергоблоках №3 РАЕС та ПАЕС.
Читайте по темі:

У 2024 році СНВО «Імпульс» поставить три СВРК із національним розрахунковим комплексом «ImCore». Розробкою під паливо Westinghouse цікавляться і на Заході 

Уран і паливо