У 2024 році СНВО «Імпульс» поставить три СВРК із національним розрахунковим комплексом «ImCore». Розробкою під паливо Westinghouse цікавляться і на Заході

14.08.2023

 СНВО «Імпульс» поставить комплект технічних засобів та програмне забезпечення для модифікації верхнього рівня системи внутрішньореакторного контролю (СВРК) енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС. Відповідний договір укладено з НАЕК «Енергоатом» 3 серпня 2023 року. Термін дії договору – до 30 жовтня 2025 року, а строк поставки – до 29 лютого наступного року.

У договорі не зазначено, але вочевидь йдеться про модернізацію СВРК у тому числі під використання палива Westinghouse – її інтегрують з програмним забезпеченням нейтронно-фізичних розрахунків «Beacon», розробником якого є компанія Westinghouse.  
Крім того, у договорі не вказується чи буде поставлена для Південноукраїнської АЕС оновлена СВРК-М2, до складу якої включено національний розрахунковий комплекс нейтронно-фізичних та теплогідравлічних параметрів активної зони та реакторної установки ImCore. Водночас СНВО «Імпульс» минулого тижня повідомив, що на 2024 рік заплановані проекти з постачання та введення в експлуатацію аналогічних СВРК-М2 на енергоблоках №4 РАЕС, №1 ПАЕС, №2 ХАЕС.
Пілотним блоком з впровадження СВРК-М2 став цьогоріч енергоблок №3 РАЕС. Наприкінці травня СНВО «Імпульс» повідомило, що у травні – липні 2023 року паралельно реалізуються два проекти впровадження СВРК-М2 з національним розрахунковим комплексом «ImCore»: на енергоблоці №3 Рівненської АЕС та на енергоблоці №3 Південноукраїнської АЕС. Днями ж підприємство поінформувало, що обидві СВРК вже введені в експлуатацію.
Також СНВО «Імпульс» зазначає, що впроваджені на українських АЕС повномасштабні СВРК нового покоління вже викликали значну зацікавленість у східно-європейських операторів АЕС з реакторами типу ВВЕР з огляду на активне прискорення аналогічних програм із заміни російського палива на паливо компанії Westinghouse у країнах ЕС. 

Компанії