РБ ООН збереться обговорити загрозу теракту на ЗАЕС. Тим часом МЗС та ГУР МО нагадали Гроссі його функціональні обов'язки

23.06.2023
Фото: t.me/printerfort
Рада Безпеки ООН 23 червня збереться для обговорення ситуації в Україні. На порядку денному будуть наслідків підриву росією Каховської греблі та загрози теракту на Запорізькій АЕС.
Засідання відбудеться за ініціативою США та Албанії. Від ООН доповідатиме заступниця генерального секретаря з політичних питань Розмарі Дікарло.
Як зазначили в секретаріаті Радбезу, пані Дікарло надасть оновлену інформацію про безпекову та гуманітарну ситуацію в Україні.
За даними секретаріату, росія, зі свого боку, надіслала запит на проведення наступного тижня окремого засідання для чергового обговорення "західних поставок зброї Україні та їхніх наслідків для дипломатичних зусиль з урегулювання української кризи".
І дійсно, як заявив речник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в етері Радіо "Свобода", росія посилює тиск на Україну та світ через мінування Запорізької АЕС, таким чином російське керівництво займається ядерним шантажем. За словами Юсова, інформація щодо замінування на ЗАЕС підтверджена, росіяни мінували об'єкти на ЗАЕС і раніше, проте зараз ці дії посилені.
Крім того, заступник глави Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив, що загроза ядерної аварії на окупованій Запорізькій АЕС залишається, її сценарії можуть бути різними. "Це може бути або спланована акція, або інцидент, який призведе до аварії", – сказав Скібіцький. Він наголосив, що саме тому Україна виступає за повну демілітаризацію атомної станції: звідти мають вивести всі військові підрозділи, озброєння, бойову техніку. Про що МАГАТЕ давно припинила говорити. Втім, нагадаємо, Агентство не схвильоване навіть мінуванням самої станції.
"Якщо територія в деяких місцях реально замінована, це має бути чітко сплановано, проведено для того, щоб не допустити будь-якого інциденту, тим паче – ядерної катастрофи на станції. Але ви ж бачите, що поведінка Кремля може бути непередбачуваною. Тому загроза така існує, і ми про це говоримо", – сказав заступник глави ГУР.
У питанні демілітаризації ЗАЕС, наголосив Скібіцький, багато чого залежить від МАГАТЕ і його керівництва, а також від міжнародної спільноти. Вони мають чинити тиск на Кремль, щоб гарантувати безпеку не просто ядерного об'єкта, а всього регіону, де розташована електростанція.
Про це говорить і Міністерство зовнішніх справ України. У своїй заяві вчора пізно увечері воно наголосило, що мінування та інші форми мілітаризації Запорізької АЕС з боку росії становлять безпосередню загрозу ядерного інциденту на найбільшій в Європі атомній електростанції. "Окупувавши ЗАЕС, росія грубо порушує міжнародне право та норми і стандарти ядерної безпеки, включно сім основоположних принципів МАГАТЕ щодо ядерної безпеки і захищеності. Очікуємо чіткої оцінки Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі щодо злочинних дій росії", - йдеться у заяві.
МЗС нагадало, що росія як держава-терорист порушила всі ключові принципи міжнародного права з ядерної безпеки і переважну більшість своїх власних договірних зобов’язань, проте до цього часу не відчула справедливих наслідків за свої злочини.
"Закликаємо міжнародну спільноту, зокрема G7 та ЄС, вжити термінових заходів задля недопущення ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС, зокрема запровадити посилені обмежувальні заходи щодо російської атомної галузі та військово-промислового комплексу рф. Наполягаємо на необхідності визнати росію державою-терористом та забезпечити невідворотність політичних, економічних і правових наслідків за всі скоєні нею злочини і протиправні дії", - наголошує зовнішньополітичне відомство України.
Своєю чергою МВС найближчими днями проведе навчання на випадок надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС, повідомив його очільник Клименко. Україна вже розгорнула відповідні штаби. До їх складу увійшли енергетики, представники ДСНС, поліція, медики. Окрім того, найближчими днями будуть проведені відповідні навчання із перекриттям доріг, розгортанням санітарних блокпостів тощо. Глава МВС Ігор Клименко зазначив, що все обладнання для виміру радіації, яке має Україна, готове до використання. У разі аварії радіоактивний фон зберігатиметься приблизно одну добу. Вже протягом 24-х годин ми зменшимо його на 80%, — підкреслив Клименко та закликав зберігати спокій та дотримуватися інструкцій від органів влади.
Тим часом Державний центр з ядерної та радіаційної безпеки України заявив вчора, що жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики, оскільки всі енергоблоки АЕС зупинені. "Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується в два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько 8 діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду. Це в свою чергу означає, що з моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду даного ізотопу йоду. Тобто, його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року", - йдеться у повідомленні.

Читайте по темі: Рада Безпеки ООН підтримала 5 пунктів забезпечення захисту ЗАЕС. Україна чекає звітів місії МАГАТЕ про російське озброєння та важку техніку на станції 

АЕС