Рада Безпеки ООН підтримала 5 пунктів забезпечення захисту ЗАЕС. Україна чекає звітів місії МАГАТЕ про російське озброєння та важку техніку на станції

31.05.2023
Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Ґроссі на засіданні Ради Безпеки ООН представив план забезпечення захисту Запорізької атомної електростанції. Як і анонсувалося раніше, йдеться про п'ять принципів, дотримання яких має, за його словами, допомогти запобігти ядерній аварії «з катастрофічними наслідками для України та росії». Це:
1. Не повинно бути жодного нападу з боку або проти станції, зокрема, спрямованого на реактори, сховище відпрацьованого ядерного палива, інші об'єкти критичної інфраструктури або персонал.
2. ЗАЕС не повинна використовуватися як сховище або база для зберігання важкого озброєння (наприклад, реактивних систем залпового вогню, артилерійських систем і боєприпасів, танків) або військовослужбовців, які можуть бути використані для нападу з території станції.
3. Електропостачання станції за межами майданчика не повинно піддаватися ризику. З цією метою слід докласти всіх зусиль, щоб забезпечити постійну доступність і безпеку електропостачання за межами майданчика.
4. Всі споруди, системи і компоненти, необхідні для безпечної і надійної експлуатації ЗАЕС, повинні бути захищені від нападів або актів саботажу.
5. Не слід вживати жодних дій, що підривають ці принципи.
«Ситуація з ядерною та фізичною безпекою, зокрема на Запорізькій АЕС, залишається вкрай нестабільною та небезпечною. У регіоні тривають військові дії, які можуть значно посилитися в найближчому майбутньому. Станція працює зі значно скороченим персоналом, що, незважаючи на тимчасову зупинку, не є стійким», - зазначив у своєму виступі пан Ґроссі.
Він нагадав про сім випадків, коли станція втрачала всю електроенергію за межами майданчика і була змушена покладатися на аварійні дизель-генератори, останню лінію захисту від ядерної аварії, щоб забезпечити необхідне охолодження реактора і відпрацьованого ядерного палива.
«Нам пощастило, що ядерної аварії ще не сталося. Як я сказав на засіданні Ради керуючих МАГАТЕ в березні – ми кидаємо кості, і якщо так буде продовжуватися, то одного дня наша удача вичерпається. Тому ми всі повинні зробити все, що в наших силах, щоб звести до мінімуму ймовірність того, що це станеться», - наголосив гендиректор МАГАТЕ.
Ґроссі повідомив, що місія МАГАТЕ з підтримки та допомоги в Запоріжжі (ISAMZ) звітуватиме йому особисто про дотримання цих принципів та пообіцяв публічно повідомляти про будь-які порушення цих принципів.
Як повідомляють ЗМІ, що були присутні на засіданні, у спілкуванні з ними Рафаель Ґроссі повідомив, що реалізація цього плану розпочинається «прямо зараз».
Нагадаємо, що весь світ облетіли фотографії із важкою технікою, що знаходилася на території ЗАЕС і  яка досі, за інформацією джерел зі станції, перебуває там. росія ж цю очевидну інформацію заперечує. У тому числі і під час вчорашнього засідання РБ ООН постпред росії Василь Небензя вкотре заявив, що на ЗАЕС росіянами ніколи не розміщувалися важкі озброєння та боєприпаси до них; немає на ЗАЕС і їхніх військових, які могли би використовуватися для нападів із території станції.  Натомість, за його словами, росія здійснила конкретні кроки щодо захисту найбільш чутливих структур, систем та компонентів станції від нападів чи диверсій (пункт четвертий).
Те що і як він бреше не дивує, напевно, вже нікого в світі. І як інакше, адже за день до засідання РБ ООН його президент путін видав в ефір чергову брехню, що що Україна намагається дезорганізувати роботу Запорізької АЕС або використати «брудні пристрої, пов'язані з атомною промисловістю».
Натомість Постпред України при ООН Сергій Кислиця наголосив, що Україна Запорізьку АЕС жодним загрозам не наражала і не збирається цього робити. «Українська сторона знову підтверджує, що ми ніколи не вдавалися і ніколи не вдамося до будь-яких кроків, які могли б призвести до ядерного інциденту на українській АЕС. А всі проблеми пов'язані з незаконною окупацією станції росією». Пан Кислиця нагадав, що російська сторона замінувала периметр Запорізької АЕС і перетворила станцію на військову базу, розмістивши на її території військових та озброєння. Він також повідомив про тиск на український персонал ЗАЕС. Відтак п'ять принципів запропонованих очільником МАГАТЕ Сергій Кислиця запропонував доповнити як мінімум ще двома: «Вимогами повної демілітаризації та деокупації станції». Власне на чому Україна наголошує з моменту окупації Запорізької АЕС.

Його підтримав глава МЗС Швейцарії, котра головує зараз у Раді безпеки ООН. Іньяціо Кассіс закликав Росію «вивести свої війська з території України». Постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила про необхідність колективного звернення міжнародного співтовариства до влади рф для того, щоб вони «поклали край цьому божевіллю» (скільки вже було таких заяв та навіть прийнятих на рівні ООН чи МАГАТЕ документів – результату, як бачимо, нуль). Представниця Франції Наталі Бродхюрст звинуватила росію, завивши, що тільки та «несе відповідальність за ситуацію» на та навколо ЗАЕС. Наразі, оскільки Україна цей план без 2-х її пунктів не підтримала, стежимо за виконанням свого ж плану з боку самого Рафаеля Ґроссі. 

АЕС