Керівники НАНУ відвідали Зону відчуження та ЧАЕС

25.05.2023
Фото: Чорнобильська АЕС

 Представники керівного складу Національної академії наук України на чолі з президентом НАН України Анатолієм Загороднім відвідали вчора Зону відчуження на Чорнобильську АЕС.

Як повідомила ЧАЕС, метою візиту стало поглиблення наукового супроводу робіт у зоні відчуження, зокрема і робіт щодо виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.
«Нам дуже хотілося ознайомитися з тим, що сьогодні відбувається на майданчику ЧАЕС і, вочевидь, ми хочемо розширити нашу співпрацю з Чорнобильською електростанцією. Сьогодні з головою ДАЗВ та керівництвом ЧАЕС мова йшла про те, що було б добре створити науковий хаб, і в такий спосіб розширити нашу співпрацю, долучати інші інститути нашої Академії. Ми бачимо в цьому наше майбутнє», — прокоментував візит очільник НАНУ Анатолій Загородній.
В ході візиту на станцію представники НАН також побували на БЩУ-3, в центральному залі третього блоку, на колишньому блочному щиті управління четвертим блоком та під аркою нового безпечного конфайнмента.
Крім того, під час візиту гості відвідали Інститут проблем безпеки АЕС НАН України у місті Чорнобиль та оглянули будівлі, де найближчим часом планується розміщення лабораторного корпусу установи. Відвідування зони відчуження завершилося екскурсією до колишнього міста атомників Прип'яті.
«ІПБ АЕС є давнім партнером Чорнобильської АЕС та виконує цілу низку важливих досліджень, спрямованих на забезпечення безпеки виконання складних процесів зняття станції з експлуатації. Поглиблення співробітництва — важлива складова цього процесу і ми налаштовані на довгі роки співпраці у подальшому», — зазначив Валерій Сейда, підсумовуючи візит.
Читайте по темі:

Зняття з експлуатації