Кабмін продовжив КзПБ ще на два роки. Обсяг фінансування збільшено до 39,55 млрд грн

15.05.2023
Кабінет міністрів вніс зміни та продовжив термін реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків українських атомних електростанцій на 2024-2025 роки.
Інформації про зміни на сайті КМУ наразі немає, але про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.
"Внесено зміни до Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій", – зазначив він.
За інформацією Мельничука, продовжено строк виконання Програми на 2024-2025 роки та внесено зміни до розділу "Обсяги та джерела фінансування" стосовно збільшення орієнтовного обсягу фінансування Програми до 39,55 млрд грн. Крім того та уточнено механізм розрахунку витрат, необхідних для виконання Програми за рахунок власних коштів ДП "НАЕК "Енергоатом".
Нагадаємо, Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків українських АЕС затверджена постановою уряду наприкінці 2011 року. Програма фінансується за рахунок "Енергоатома", а також 600 млн євро кредитних коштів ЄБРР і Європейського співтовариства з атомної енергії (Euratom). У 2021 році "Енергоатом" сплатив частину кредиту й відсотки за ним Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у сумі 16,2 млн євро, а також державі – 7,8 млн грн комісії за надання державних гарантій.
КзПБ було розроблено із урахуванням рекомендацій спільного проєкту Єврокомісії, МАГАТЕ та України щодо підвищення безпеки і виконання постфукусімських заходів на енергоблоках АЕС з метою підвищення рівня безпеки експлуатації енергоблоків атомних електростанцій та надійності їх роботи; зменшення ризиків виникнення аварій на атомних електростанціях під час стихійного лиха або інших екстремальних ситуацій; підвищення ефективності управління проєктними і позапроєктними аваріями на атомних електростанціях, мінімізації їх наслідків.
Загалом до КзПБ входило 1295 заходів, 1070 з яких було виконано станом на початок 2022 року. Найбільше заходів залишалося виконати на енергоблоці №6 ЗАЕС – 36 заходів.
У 2019 році Кабінет міністрів продовжив термін реалізації програми з 31 грудня 2020 року до 31 грудня 2023 року.
Нагадаємо, у квітні "Енергоатом" підписав контракт із Westinghouse на поставку систем довготривалого відведення тепла від системи герметичного огородження (LCCS), що входить до КзПБ.

Читайте по темі: КзПБ – 2021: що виконано і скільки залишилось 

АЕС