Westinghouse поставить системи довготривалого охолодження контаймента для двох блоків Рівненської АЕС

17.04.2023
Системи довготривалого відведення тепла від системи герметичного огородження (LCCS) поставить для енергоблоків №1 та №2 РАЕС з реакторами ВВЕР-440 шведський підрозділ американської компанії Westinghouse Electric Sweden AB.
Поставка здійснюється в рамках заходів КзПБ "Впровадження системи довготривалого відведення тепла від СГО" та "Розроблення і впровадження заходів щодо зниження концентрації водню в гермооболонці для запроєктних аварій".
На основі результатів постфукусімських досліджень з урахуванням специфічних вимог для АЕС з ВВЕР-440 були прийняті такі вимоги до сстем довготривалого охолодження контаймента:
  •  простота та ефективність технічних підходів при проєктуванні рішення для довгострокового охолодження контаймента;
  •  залишкова теплова потужність, що підлягає відводу від контайменту ВВЕР-440, становить не менше 4 МВт;
  •  LCCS повинна працювати незалежно від проектної спринклерної системи, у тому числі і у випадках, коли спринклерна система припиняє роботу;
  •  у LCCS не повинні використовуватися компоненти з електричним приводом усередині контайменту, а радіоактивна вода не повинна залишати межі контайменту (охолоджувач повинен бути розташований усередині контайменту);
  •  разом з тим доступне зовнішнє мобільне джерело живлення;
  •  LCCS повинна витримувати умови всередині контайменту та працювати у разі серйозної аварії із забрудненою атмосферою та водою при високих температурах та тиску;
  •  у довгостроковій перспективі LCCS має підтримувати атмосферний тиск усередині контайменту. Система має бути у працездатному стані до моменту повного відведення залишкового тепла від конструкцій контайменту (до 6 місяців).
Регулюючі органи у сфері атомної енергетики розглядають спеціалізовану систему довготривалого відведення тепла як найкращу технологію. У зв'язку з чим Westinghouse була спроєктована та запатентована у США, країнах ЄС та Україні система довготривалого охолодження контайменту (Long-term Containment Cooling System – LCCS) для підтримки в управлінні важкими аваріями на реакторах АЕС типу ВВЕР-440 з реалізованою стратегією внутрішньокорпусного утримання розплаву.
Як працює LCCS Westinghouse? LCCS забезпечує стабільне відведення тепла і як наслідок зниження тиску, що дозволяє ефективно зберігати цілісність контайменту у разі важкої аварії. Для видалення залишкового тепла із захисної оболонки LCCS має два контури. Один контур усередині контайменту перекачує забруднену гарячу воду через теплообмінник за допомогою насоса з водяною турбіною. Охолоджена вода розпорошується всередині контайменту, знижуючи температуру та тиск. Другий контур використовується як робоча рідина, що приводить в рух турбіну насоса, й охолоджуючу воду теплообмінника. Подача води другого контуру забезпечується зовнішнім насосом, який приводиться в дію, наприклад, від зовнішнього мобільного дизельгенератора. Джерелом води другого контуру можуть бути водойми або спеціальні закриті сховища води із зовнішнім охолодженням.
Одним із основних компонентів LCCS є новий насос із водяною турбіною, здатний працювати безупинно протягом тривалого періоду часу - шести місяців. Насос був розроблений та випробуваний для роботи у важких аварійних умовах разом із виробником насоса KSB.
Сума контракту – 13,8 млн євро, з яких 30% - авансовий платіж протягом місяця з дати підписання контракту, і 20% - протягом 45 календарних днів з підписання протоколу заводських приймально-здавальних випробувань. Гарантом виступає Державний експортно-імпортний банк України.

Читайте по темі: Семінар «Системи охолодження активної зони реактора та захисної оболонки»: інновації для вирішення останньої постфукусімської проблеми 

Компанії