Чехія повністю позбавилась ядерної залежності від росії. Американці постачатимуть ядерне паливо і на АЕС Дуковани

30.03.2023
Фото: ČEZ
Американська компанія Westinghouse з 2024 року замість росії постачатиме ядерне паливо на АЕС Дуковани з реакторами радянського дизайну ВВЕР-440. Після початку війни  в Україні минулого року оператор чеських АЕС ČEZ "негайно розпочав переговори щодо пошуку нового постачальника палива з міркувань безпеки", - повідомляє ČEZ. За словами чеської компанії, Westinghouse прискорила цей процес, і вчора, 29 березня, було підписано контракт на поставки свіжого ядерного палива для АЕС Дуковани.
Нагадаємо, що у травні 20222 року CEZ обрала нових постачальників ядерних паливних збірок для АЕС Темелін. Поставки від американської компанії Westinghouse та французької компанії Framatome також будуть здійснюватися з 2024 року.
"Залучення західного постачальника паливних збірок для АЕС Дуковани є важливим кроком не лише для чеської енергетики, але й для всієї Чеської Республіки. Це ще одне значне зміцнення енергетичної безпеки", - прокоментував подію Даніель Бенеш, голова ради директорів і генеральний директор ČEZ Group.
"Ми цінуємо нашу співпрацю з ČEZ і залишаємося повністю відданими підтримці її політики диверсифікації поставок. Ми пишаємося тим, що є першою західною компанією, яка має перевірені паливні збірки для цього типу блоків", - цитує  ČEZ президента Westinghouse Nuclear Fuel Таріка Чохо. Втім, він не згадав, що "перевірені паливні збірки" його компанія має завдяки багаторічній співпраці з українськими атомниками.
Наразі АЕС Дуковани має приблизно трирічний запас ядерного палива. Повідомляється, що такий  запас збережеться і в рамках нового контракту.
Читайте по темі:

"Енергоатом" заключив нову угоду із Westinghouse на паливо для ВВЕР-440 

Уран і паливо