НАЕК «Енергоатом» та Rolls-Royce SMR підписали Меморандум про взаєморозуміння

21.03.2023
Фото: Rolls-Royce SMR

 Меморандум про взаєморозуміння підписали 20 березня українська НАЕК «Енергоатом» та британська Rolls-Royce SMR. Документ надає британській компанії можливість оцінити потенціал розгортання її малих модульних реакторів в Україні. З боку Енергоатома документ підписав президент Компанії Петро Котін, підписантом від Rolls-Royce SMR виступила Софі Макфарлен-Сміт – директорка з питань взаємодії з партнерами, - повідомила пресслужба НАЕК «Енергоатом».

У повідомленні додається, що «відповідно до Меморандуму, Rolls-Royce SMR зобов’язується підтримувати відновлення України шляхом розгортання електростанції із заводським малим модульним реактором (SMR), яка буде здатна генерувати такий обсяг безвуглецевої електроенергії, якої вистачатиме для живлення мільйона будинків протягом понад 60 років». Зазначимо, втім, що такий документ як Меморандум про взаєморозуміння не передбачає зобов'язань, він засвідчує лише наміри.
І це випливає з цитати генерального директора Rolls-Royce SMR Тома Самсона: «Завдяки власним британським ядерним технологіям ми потенційно можемо допомогти народу України швидко відбудуватися й відновити енергетичну безпеку та незалежність».
Але президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін у той же час зазначає: «Співпраця Енергоатома та Rolls-Royce SMR вийшла на новий рівень. Сьогодні ми підписали угоду, яка дасть Україні не лише розпочати якісну післявоєнну відбудову енергетичної інфраструктури, а й стати у світі однією із перших країн, яка залучає перспективні технології малих модульних реакторів для цього».
Аналогічний Меморандум про наміри щодо співпраці в розгортанні малих модульних реакторів (SMR) в країні Rolls-Royce SMR підписала у лютому з польською групою Industria.
У січні 2022 року компанія Rolls-Royce SMR Ltd, яка входить до складу групи компаній Rolls-Royce, провела онлайн презентацію свого малого модульного реактора для керівництва НАЕК «Енергоатом». На той момент очікувалося, що проєкт Rolls-Royce SMR буде сертифікований до 2024 року, а перший малий модульний реактор такого типу введуть в експлуатацію до 2029-го.
У вересні 2022 року британська компанія підписала меморандум про взаєморозуміння з Škoda JS для вивчення напрямків співпраці щодо будівництва заводу з малих модульних реакторів Rolls-Royce для розгортання як у Чеській Республіці, так і в інших країнах Центральної Європи.
Rolls-Royce SMR пропонує будувати ММР потужністю 470 МВт на базі реактора з водою під тиском із терміном експлуатації від 60 років. Одна електростанція займатиме приблизно одну десяту площі традиційної атомної електростанції та забезпечуватиме електроенергією приблизно мільйон будинків, - стверджує британська компанія. Компанія Rolls-Royce розробляла атомні реакторні установки з початку британської програми атомних підводних човнів у 1950-х роках.

Нове будівництво