Світовий атом: Škoda JS ангажують під Rolls-Royce, Мексика йде на другий рекорд з продовження ресурсу, США та Британія виділяють кошти на нові технології

06.09.2022
Світ продовжує виділяти гроші на нові проривні технології в атомній енергетиці, шукаючи шляхи уникнення залежності від російських енергоресурсів. Тим часом росія продовжує "підгортати" країни Африки для експорту своїх технологій. Тенденція має непокоїти США, Канаду та особливо Францію. Але реакції нема. Як її нема і на дозвіл Угорщини на будівництво АЕС Пакш-2 за російським проєктом і російським коштом.
Після тривалої та виснажливої ери керування руських Škoda JS відроджується. Компанія Rolls-Royce SMR підписала меморандум про взаєморозуміння з Škoda JS для вивчення напрямків співпраці щодо будівництва заводу з малих модульних реакторів Rolls-Royce для розгортання як у Чеській Республіці, так і в інших країнах Центральної Європи. Слід згадати, що пльзенські заводи Škoda JS були зведені якраз для виробництва компонентів ВВЕР-440 для європейських країн. Так що кваліфікація під SMR для чеської компанії має пройти легко.
Якщо меморандум запрацює та завершиться угодою про співробітництво, Škoda JS має хороші перспективи для розвитку. До 90% Rolls-Royce SMR виготовляється в заводських умовах, завдяки чому знижується ризик проєкту та термін його реалізації.
А замовників на SMR від Rolls-Royce має бути багато. Так, минулого тижня Rolls-Royce SMR підписала ексклюзивну з голландською компанією-розробником ULC-Energy щодо спільної роботи над розгортанням SMR у Нідерландах. ULC-Energy вважає, що Rolls-Royce SMR ідеально підходить для голландського ринку. "Маючи потужність 470 МВт і коефіцієнт потужності понад 95%, кожен блок має суттєве значення та може бути ефективно розгорнутий або для відпуску електроенергії до мережі, або для постачання електроенергії та тепла спеціальним промисловим користувачам", - зазначив представник нідерландської компанії.
Загалом новини з Британії, де вчора обрали нового прем'єр-міністра, для ядерної енергетики оптимістичні. У своїй останній важливій політичній промові на посаді прем’єр-міністра Борис Джонсон сказав, що підвищення цін на газ, викликане вторгненням Володимира Путіна в Україну, показало, чому Великій Британії потрібна нова ядерна програма.  Джонсон також зазначив, що було б "божевіллям" не будувати Sizewell C і заявив, що якби Hinkley Point C вже працювала, це скоротило б витрати на 3 мільярди фунтів стерлінгів.
Фото: business-live.co.uk
До речі, про Hinkley Point C. Минулого тижня на об'єктів встановили на штатне місце усі шість голівок тунелів (tunnel heads) для морської води. Йдеться про три водозабірні тунелі, два впускні та один випускний тунель. Вага однієї головки – до від 3 500 до 5 000 тонн, довжину – 44 м, а висоту – 17 м. Найбільші – забірні – виготовлені з 775 тонн арматури, 125 тис. окремих арматурних стрижнів і 1600 м3 бетону.
У своїй промові прем'єр-міністр Джонсон також позитивно охарактеризував ядерні прориви у нових технологіях у Великій Британії, але зазначив, що британська ядерна енергетика перебуває в "паралічі". Дже у  Великій Британії протягом майже 30 років не було побудовано жодного нового атомного енергоблоку, тоді як такі країни, як Франція, побудували за цей час чотири.
Відтак минулого тижня уряд країни виділив 3,3 млн фунтів стерлінгів на новітні ядерні проєкти з метою розробки наступного покоління ядерних реакторів. З них 2,5 млн отримають передові модульні реактори (AMR). Інші кошти підуть на високотемпературні газові реактори (HTGR). 5 компаній, які отримають фінансування: U-Battery Developments Ltd, EDF Energy Nuclear Generation, Ultra Safe Nuclear Corporation UK Ltd, Національна ядерна лабораторія та Springfields Fuels.
Паралельно уряд Великої Британії виділив 830 тис. фунтів стерлінгів для Управління з питань ядерного регулювання та Агентства з навколишнього середовища з метою напрацювання регуляторних підходів під новітні ядерні технології.
Втім, США пішли ще далі – вони починають дослідження офшорних плавучих атомних станцій з метою виробництва водню. Університетська програма ядерної енергетики (NEUP) Міністерства енергетики США (DOE) виділила кошти на відповідні дослідження MIT Energy Initiative, Core Power із Великобританії та Національній лабораторії Айдахо (INL). Трирічне дослідження аналізуватиме потенційні економічні та екологічні переваги передового морського виробництва ядерної енергії, включаючи всі аспекти будівництва, експлуатації, обслуговування та виведення з експлуатації. Ця спільна дослідницька робота є одним із 74 ядерних досліджень та інфраструктурних проектів, яким у червні Міністерство енергетики виділило понад 61 мільйон доларів. «Цей проект NEUP, серед іншого, розглядатиме, як ядерний H2Hub біля узбережжя США може створити сцену та продемонструвати, як ми робимо виробництво водню безпечним, дешевим і надійним, розмістивши виробничу установку в морі», — сказав Мікал Бое (Mikal Bøe), голова та генеральний директор Core Power. Завдання NEUP - узгодити дослідження ядерної енергії, які проводяться в коледжах і університетах США, з місією та цілями Міністерства енергетики
Але не лише нові потужності на часі у світі. Каліфорнія проголосувала за продовження терміну експлуатації останньої атомної електростанції штату Diablo Canyon на п’ять років як захист від можливих відключень електроенергії. Нагадаємо, двоблочна АЕС виробляє 2,2 ГВт електроенергії і забезпечує 8,6 відсотка загального обсягу постачання штату та понад 15 відсотків електроенергії з безвуглецевих джерел. Продовження ресурсу АЕС було підтримано за умови, як писав ІнфоАтом позаминулого тижня, що федеральний уряд сплатить більшу частину витрат. У серпні губернатор Каліфорнійщини Гевін Ньюсом запропонував оператору АЕС PG грант у розмірі 1,4 мільярда доларів на продовження роботи Diablo Canyon. Позика покриє витрати на переліцензування енергоблоків до 2029 і 2030 років з можливістю продовження терміну експлуатації до 2035 року.
The Diablo Canyon nuclear power plant
The Diablo Canyon nuclear power plant. Courtesy PG&E
Крім того, на продовження на 20 років розраховує і АЕС Edwin I. Hatch у Джорджії з двома реакторами з киплячою водою. Втім, на продовження ресурсу в АЕС є час – її ліцензії закінчуються у 2034 та 2038 рр. Це – ліцензії, видані на 60 років.
Тим часом минулого тижня мексиканський енергоблок № 2 АЕС Laguna Verde отримав продовження ліцензії на експлуатацію на 30 років – з 2025 до 2055 року. Для такого масштабного продовження ресурсу було виконано 47 програм перевірок, випробувань та моніторингу обладнання, систем і конструкцій відповідно до нормативної бази. У процесі перевірки було надіслано 386 запитів на додаткову інформацію та численні технічні запити протягом 13 аудитів та перевірок. Раніше аналогічний процес пройшов енергоблок №1 АЕС Laguna Verde. Він продовжив ліцензію з 2020 до 2050 року.
АЕС Laguna Verde
Фото:Tecnatom
Тим часом, група швейцарських політиків сформувала лобістську групу, яка планує подати петицію до уряду щодо проведення референдуму щодо перегляду енергетичної політики країни, щоб гарантувати адекватне постачання електроенергії та зберегти атомну енергетику як частину енергоміксу країни. Лобістська група Stop Blackouts заявила, що планує запустити петицію із закликом до змін до конституції, які означатимуть, що постачання електроенергії буде "гарантованим у будь-який час" і що "дозволена будь-яка форма екологічно безпечного виробництва електроенергії". Загалом для проведення референдуму за 18 місяців треба зібрати 100 тис. підписів.
Тим часом росія продовжує "підгортати" країни Африки для експорту своїх технологій. Минулого тижня росія і Гана домовилися про створення Спільної робочої групи для координації та обміну інформацією щодо російських технологічних рішень для малих модульних реакторів. Слід зазначити, що за останні тижні у світовій пресі було кілька статей про те, як російські "вагнерівці" знищують місцеве населення в тих країнах Африки, де є інтереси росії. Зокрема, на кордоні Малі і Мавританії. "Регулярні російські збройні сили зав’язли в Україні. Однак в слабких, але багатих на ресурси державах російська військова дипломатія все більше укорінюється та стає неприборканою", - писав Wall Street Journal кілька тижнів тому. Втім, занепокоєння з цього приводу світ висловлював ще кілька років тому. Результат ми бачимо.
Дякуємо за увагу, і до наступного тижня. Цікаві і важливі новини можна надсилати нам на e-mail info@infoatom.eu, або у соцмережі Facebook та Telegram.
Огляд підготувала Олена Василькова

    

Нове будівництво