Світовий атом: чому Польща підтримує ядерну енергетику, а Німеччина ні, інвестиції в інновації та скрипалі в градирні Темеліна

22.08.2022
Світова атомна енергетика минулого тижня говорила здебільшого про розвиток. Окрім Німеччини. Передові натрієвий та торієвий реактори залучали інвестиції, Європа рахувала, скільки блоків буде будувати, США виділили велику фінансову підтримку для нового ядерного будівництва. А Чехія слухала скрипалів. Подробиці у нашому щотижневому огляді світових подій.
 Незважаючи на попередньо озвучені наміри залишити у новому році в роботі останні три атомні енергоблоки, про що ми писали, перед вікендом з'явилася зворотна інформація. Міністр енергетики ФРН Роберт Хабек повідомив, що Німеччина не продовжуватиме термін роботи трьох енергоблоків, оскільки економія газу від такого кроку, на його думку, є надто незначною. Він обрахував, що продовження експлуатації АЕС дозволить скоротити споживання газу не більш як на 2%. Водночас місцеві експерти вважають цю цифру явно заниженою. Просто Німеччина виявилася неготовою до продовження ресурсу.
Нагадаємо, минулого тижня очільник ядерного регулятора Чехії пані Дана Драбова зазначала в інтерв'ю чеським ЗМІ, що оператори німецьких АЕС можуть виявитися неготовими продовжувати експлуатацію. За її інформацією, АЕС попередньо не замовили ядерне паливо, а зробити це швидко дуже важко. До того ж, за її інформацією, на енергоблоках вже почали звільняти персонал. Втім, слід зауважити, що минулого тижня німецька преса багато писала о проросійськості багатьох своїх політиків. Може виступ пана Хабека якраз саме той випадок. А може і ні.
На користь першого варіанту свідчить те, що Польща саме війну в Україні вважає причиною стрімкого зростання підтримки ядерної енергетики. Згідно з недавнім опитуванням, понад 60% поляків хочуть пришвидшити роботу над першими в країні комерційними атомними електростанціями, і лише 13% проти будівництва. Наприкінці 2010-х років на підтримку атомного будівництва висловлювалися значно менше 30%. Нагадаємо, Польща хоче побудувати від 6000 до 9000 МВт встановленої ядерної потужності на основі великих реакторів з водою під тиском конструкції III і III+. Промислова експлуатація першого блоку ядерного реактора із пропонованої серії з шести запланована на 2033 рік.
Що цікаво, навіть незважаючи на профіцит газу США не хоче закривати АЕС. Так, минулого тижня експерти обговорювали перспективи продовження ресурсу останньої каліфорнійської АЕС Diablo Canyon. АЕС виробляє 2,2 ГВт електроенергії і забезпечує 8,6 відсотка загального обсягу постачання штату та близько 15 відсотків електроенергії з низьким вмістом вуглецю. Тож губернатор Каліфорнійщини Гевін Ньюсом запропонував оператору АЕС PG грант у розмірі 1,4 мільярда доларів на продовження роботи Diablo Canyon. Позика покриє витрати на переліцензування енергоблоків до 2029 і 2030 років з можливістю продовження терміну експлуатації до 2035 року.
Цікаво, що таке рішення Каліфорнія хоче прийняти з огляду на те, що до 2045 року вона має перейти на 100% безвуглецевої енергії. Але ж перехід на сонячну енергію не додає владі впевненості у стабільності такого енергозабезпечення. На це слід звертати час від часу увагу міністрів та екологічних рухів в Україні, бо із сонцем у нас все ж-таки складніше ніж на Каліфорнійщині. А деякі міністри навіть говорили про 100% ВДЕ у енергобалансі України до 2050 року…
Загалом для АЕС в США настають золоті часи. У минулий четвер президент США Джо Байден підписав новий закон, який фінансуватиме проблемні АЕС, аби врятувати їх від передчасного закриття. Закон про зниження інфляції (IRA) передбачає фінансування у 433 мільярди доларів, які підуть у тому числі і на атомну енергетику. Зокрема, на  інвестиційні та податкові пільги як для діючих АЕС, так і для нових передових реакторних технологій, зокрема Haleu. Мета – поставити ядерну енергетику у рівні умови з іншими генераціями, адже дешевий газ робить АЕС менш привабливими для інвестицій, тоді як з точки зору безвуглецевого майбутнього без мирного атома енергомікс не буде ефективним. Нагадаємо, у США працюють 92 ядерні реактори, які генерують близько 20% усього виробництва електроенергії країни. Але за умов прийняття пільг енергетичні компанії до 2050 року можуть подвоїти цю цифру, свідчить опитування Інституту ядерної енергії США (NEI).
Тим часом TerraPower біла Гейтса завершила залучення інвестицій в акціонерний капитал. Загалом зібрано 750 млн дол., з яких 250 млн внесли південнокорейські інвестори. Нагадаємо, компанія будує у Кеммерері, штат Вайомінг демонстраційний проєкт натрівого реактора. Технологія Natrium розроблена спільно з GE Hitachi. АЕС матиме швидкий реактор із натрієвим охолодженням потужністю 345 МВт із системою накопичення енергії на основі розплавленої солі, яка призначена для збільшення вихідної потужності реактора до 500 МВт, коли це необхідно для інтеграції з відновлюваними джерелами енергії.
Оскільки ми заговорили про сольові реактори, то слід згадати і Нідерланди. Тут компанія Thorizon оголосила про залучення 12,5 мільйонів євро капіталу на розробку торієвого реактора. Компанія планує до 2035 року представити першу демонстрацію своєї технології нового покоління. Компанія заявила, що працювала над дизайном свого реактора з розплавленої солі протягом кількох років і має на меті запустити пілотну реакторну систему до 2035 року. Фінансування передбачено для досліджень з метою завершення розробки першого прототипу, який працюватиме на основі довгоживучих РАВ та торію. Цікаво, що обидва реактори – натрієвий і торієвий – мають нівелювати аргументи антиядерних екологів. Тож чекатимемо, коли запрацюють прототипи.
Позитивні новини надходять з Великої Британії. У рамках її нової енергетичної стратегії можуть бути схвалені ще до восьми ядерних реакторів на існуючих майданчиках, зокрема по одному реактору у Сайзуеллі й у Саффолку. Також розглядаються майданчики АЕС Вілфа в Англсі та Олдбері в Південному Глостерширі. Стратегія, спрямована на посилення енергетичної незалежності Великобританії та боротьбу зі зростанням цін, також включає плани щодо збільшення виробництва вітру, водню та сонця. Згідно з новими планами уряду, до 2030 року до 95% електроенергії у Великобританії може вироблятися з джерел з низьким вмістом вуглецю. А до 2050 року до 24 ГВт електроенергії буде надходити з АЕС. Це - 25% від прогнозованого попиту на електроенергію.
І наостанок про мистецтво. У градирні АЕС Темелін записують виступ чудові скрипалі-віртуози Чеської філармонії Петра Брабчова та Ян Мрачек. Запис творів угорського композитора Бели Бартока та німецького митця Георга Телемана має бути зроблений поки триває зупинка енергоблоку №2 для перезавантаження ядерного палива. Послухати його ми зможемо восени, обіцяє оператор АЕС ČEZ. «Це символічне поєднання топової музичної групи та унікальних ядерних технологій. І водночас це також можливість для нас наблизити громадськість до чистого та безпечного середовища АЕС», - заявив Даніель Бенеш, голова правління та генеральний директор ČEZ. До речі компанія нагадала, що класичну музику градирні Темеліну слухали не вперше. Шість років тому струнний квартет Південночеської філармонії виконав тут чотири твори.
Дякуємо за увагу, і до наступного тижня. Цікаві і важливі новини можна надсилати нам на e-mail info@infoatom.eu, або у соцмережі Facebook та Telegram.
Огляд підготувала Олена Василькова

    

Нове будівництво