Rolls-Royce SMR Ltd провела онлайн презентацію свого малого модульного реактора для керівництва «Енергоатома»

06.01.2022
Компанія Rolls-Royce SMR Ltd, яка входить до складу групи компаній Rolls-Royce, провела онлайн презентацію свого малого модульного реактора (Rolls-Royce SMR) для керівництва НАЕК «Енергоатом». (Конструкція Rolls-Royce SMR потужністю 470 МВт ґрунтується на технології реактора з водою під тиском.)
Як повідомляється на сайті «Енергоатома», представники Rolls-Royce SMR Ltd поінформували українську сторону про плани побудувати у Великій Британії 16 енергоблоків Rolls-Royce SMR до 2050 року. Очікується, що проєкт Rolls-Royce SMR буде сертифікований до 2024 року, а перший малий модульний реактор такого типу введуть в експлуатацію до 2029-го.
Тимчасово виконуючий обов’язки президента «Енергоатома» Петро Котін відзначив очікуваний високий рівень надійності й безпеки реактора Rolls-Royce SMR. «Енергоатом» поінформував компанію Rolls-Royce про плани стосовно заміщення діючих ядерних потужностей, будівництва нових енергоблоків і перспективи впровадження малих модульних реакторів в Україні. «Сторони домовилися про налагодження подальшої співпраці», - зазначають в «Енергоатомі».
Як повідомляв Infoatom, Rolls-Royce Group підписала угоду з суверенним фондом Катара - Qatar Investment Authority (QIA) про інвестування 85 мільйонів фунтів стерлінгів у компанію Rolls-Royce SMR Limited (Rolls-Royce SMR), яку було створено у листопаді 2021 року.
20 грудня, QIA приєднався до Rolls-Royce Group, BNF Resources UK Ltd та Exelon Generation Ltd як акціонер Rolls-Royce SMR, отримавши 10% акцій.
Rolls-Royce Group, BNF Resources UK Limited та Exelon Generation Limited інвестують 195 мільйонів фунтів стерлінгів протягом приблизно трьох років у новий бізнес. Це фінансування дозволило отримати грант у розмірі 210 млн фунтів стерлінгів від урядової UK Research and Innovation.
Таким чином, Rolls-Royce SMR тепер повністю профінансований: він отримав 490 мільйонів фунтів стерлінгів за рахунок комерційного капіталу та грантів Великобританії у галузі досліджень та інновацій (UKRI). Розробка SMR є основною частиною плану уряду Великобританії з 10 пунктів щодо зеленої промислової революції.
Нагадаємо, що у серпні 2021 року «Енергоатом» та компанія NuScale Power підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості будівництва АЕС з малими модульними реакторами розробки NuScale в Україні.
У червні 2019 року НАЕК «Енергоатом», ДНТЦ ЯРБ та американська компанія «Holtec International», за технологією якої ведеться будівництво Централізованого сховища відпрацьованого палива (ЦСВЯП) з українських АЕС, підписали Угоду про партнерство. Тристороння угода передбачала створення міжнародного консорціуму, метою якого мало стати сприяння діяльності щодо впровадження в Україні технології малих модульних реакторів (ММР) SMR-160.

Технологія ММР визнана одним з найбільш перспективних напрямків у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки у порівнянні з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електроспоживання, а також за рахунок систем пасивної безпеки. Реактори проєкту SMR-160 також мають можливість працювати у режимі маневрування потужністю, споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач.   

Нове будівництво