Катар інвестує 85 мільйонів фунтів стерлінгів у Rolls-Royce SMR

21.12.2021

Rolls-Royce Group підписала угоду з суверенним фондом держави Катар Qatar Investment Authority (QIA) про інвестування 85 мільйонів фунтів стерлінгів у Rolls-Royce SMR Limited (Rolls-Royce SMR), який було створено у листопаді цього року.

Як повідомила британська компанія 20 грудня, QIA приєднається до Rolls-Royce Group, BNF Resources UK Ltd та Exelon Generation Ltd як акціонер Rolls-Royce SMR, отримавши 10% акцій.
Rolls-Royce Group, BNF Resources UK Limited та Exelon Generation Limited інвестують 195 мільйонів фунтів стерлінгів протягом приблизно трьох років у новий бізнес. Це фінансування дозволило отримати грант у розмірі 210 млн фунтів стерлінгів від урядової UK Research and Innovation.
Таким чином, Rolls-Royce SMR тепер повністю профінансований: він отримав 490 мільйонів фунтів стерлінгів за рахунок комерційного капіталу та грантів Великобританії у галузі досліджень та інновацій (UKRI). Розробка SMR є основною частиною плану уряду Великобританії з 10 пунктів щодо зеленої промислової революції.
У листопаді Rolls-Royce Group звернулася до уряду Великобританії з проханням дозволити розпочати процес отримання дозволу регулюючих органів на свій SMR через процес оцінки типової конструкції (GDA). Процедура триватиме близько 4-5 років.
Конструкція Rolls-Royce SMR потужністю 470 МВт ґрунтується на технології реактора з водою під тиском. GDA, яке проводить Управління з ядерного регулювання (ONR) та Агентство з навколишнього середовища (EA), спрямоване на оцінку безпеки та захисту навколишнього середовища під час проєктування атомної електростанції. Успішне завершення GDA завершується видачею Підтвердження приймання проекту (DAC) від ONR та Заяви про прийнятність проекту (SoDA) від EA.
Британський консорціум SMR, який очолює Rolls-Royce, заявив про намір побудувати 16 SMR. Консорціум, до якого входять Assystem, Atkins, BAM Nuttall, Jacobs, Laing O'Rourke, Національна ядерна лабораторія, Центр перспективних ядерних виробничих досліджень та TWI, прагне завершити будівництво свого першого блоку на початку 2030-х років та побудувати до 10 SMR до 2035 року. року. Вартість перших 5 АЕС оцінюється в 1,8 мільярда фунтів стерлінгів, згодом можливе її зниження.
За матеріалами Rolls-Royce Group

Нове будівництво