ČEZ Group визначилася, де будуватиме перші ММР – на АЕС Темелін та двох ТЕС

06.03.2023
Після попередньої оцінки чеський оператор АЕС ČEZ визначила ще два оптимальні майданчики для малих модульних реакторів, окрім пілотного – АЕС Темелін. У другій половині 30-тих років ММР можуть бути зведені в Детмаровицях і Тушіміце, на місці розташування ТЕС.
Про це повідомив прес-центр ČEZ минулого тижня.
У рамках свого "Бачення 2030" група компаній ČEZ взяла на себе зобов'язання підготувати будівництво малих модульних реакторів загальною потужністю понад 1 000 МВт після 2040 року. Проте, за повідомленням, ММР можуть бути побудовані на цих майданчиках вже у другій половині 2030-х років.
"Малі модульні реактори – це не заміна великим ядерним блокам, а доповнення до чеського енергетичного балансу як відповідна заміна вугільним електростанціям і великим тепловим електростанціям. Програма будівництва ММР відкриває великі можливості для чеської економіки: вона пропонує виробництво ядерного обладнання, значну участь у ланцюжку поставок, а також створення регіонального сервісного та навчального центру. Для того, щоб скористатися можливостями програми SMR, необхідно діяти швидко. Ми очікуємо, що нові ядерні джерела енергії, у тому числі малі модульні реактори, будуть також значною мірою представлені в майбутньому оновленні Державної енергетичної концепції, яка в довгостроковій перспективі передбачає поєднання ядерної енергетики та відновлюваних джерел енергії", - сказав Томаш Плескач, член Ради директорів ČEZ.
Перший невеликий модульний реактор буде побудований поблизу атомної електростанції Темелін у Південній Чехії. Він має бути зведений до пуску нового мільйонника, який планується до 2040 року. Інвестора першого ММР ще не визначено.
ČEZ Group вже підписала меморандуми про співпрацю в галузі малих модульних реакторів з компаніями NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, Westinghouse, KHNP і Holtec. Група CEZ готова брати участь у науково-дослідницькій діяльності або розробці малих модульних реакторів цих компаній через свою дочірню компанію ÚJV Řež.

Крім того, як повідомляв раніше головний інженер Науково-технічного центру НАЕК "Енергоатом" Олег Годун, Czechatom розробляє свій проєкт ММР під назвою "Давид", який є аналогом ВВЕР-440, але з потужністю 300 МВт.

Читайте по темі: Малі модульні реактори як альтернатива ТЕС: чисто, маневрово, ефективно 

Нове будівництво