Чехія пропонує Україні взяти участь у проєктуванні спільного SMR "Давид"

30.09.2022
На сьогодні НАЕК "Енергоатом" вивчає різні технології малих модульних реакторів, аналізуючи їхню можливість впровадження в Україні. Це і SMR-160 від Holtec International, і VOYGRTM від NuScale. "На сьогодні надійшла цікава пропозиція від чеських колег, які просуваються з точки зору SMR в рамках своєї національної програми розвитку атомної генерації. Вони запропонували енергоблок під назвою "Давид", який розробляє Czechatom. Вони хочуть залучити фахівців з проєктування, у тому числі з України . І за рахунок того, що українські фахівці братимуть участь у проєкті, наша країна отримає проєктну документацію для будівництва цього енергоблока", - повідомив головний інженер ВП "Науково-технічний центр" НАЕК "Енергоатом" Олег Годун, виступаючи сьогодні на ІV Міжнародній конференції "Перспективи впровадження інновацій в атомну енергетику".
Переваги чеської пропозиції: це аналог ВВЕР-440, більш компактний, потужністю до 300 МВт. Але для нього повністю підходять паливо, нормативна база та розрахункові програми, які використовуються наразі в Україні.
Крім того, як повідомив Олег Годун, повністю опрацьоване питання фінансування цього проєкту: перший енергоблок, який будуватиметься за цією технологією, буде зведений не за державні кошти – ані НАЕК "Енергоатом", ані загалом українські гроші не використовуватимуться.
"Формально ми маємо можливість отримати проєкт, отримати енергоблок та самі визначити яким чином його використовувати. Можна використовувати і як дослідницький реактор", - резюмував представник "Енергоатома".
David SMR – це технологія малих модульних реакторів, що належить WItkowitz Atomica a.s. з WITKOWITZ Group, розробляється конструкторським бюро Czechatom. Ключові партнери: AFRY CZ sro - інженерно-конструкторські послуги, Czechatom a.s. – інженерія ядерного острову, Bresson Power a.s. - концептуальний партнер.
На сайті WItkowitz Atomica повідомляється, що DAVID — це чеський малий модульний реактор із водою під тиском (SMR) з тепловою потужністю 175 МВт (50 МВт), призначений для децентралізованого виробництва енергії. Конфігурація з восьми реакторів може забезпечити електричну потужність до 400 МВт. Ця потужність є оптимальною для заміни ТЕС. DAVID SMR використовує концепції, добре відомі чеським ядерним експертам, і базується на перевіреній технології PWR. На додаток до переваг усіх концепцій SMR David SMR додає спільну гарячу камеру для обміну паливом між кількома ядерними джерелами.
Witkowitz Atomica a.s. має офіційно зареєстроване представництво в Києві, яке призначене для ведення переговорів з органами, що регулюють ядерне законодавство України, оператором українських атомних електростанцій та потенційними клієнтами-учасниками енергетичного ринку. Проводяться робочі консультації з Науково-технічним центром НАЕК "Енергоатом" щодо співпраці з впровадження технології DAVID SMR в національну енергосистему. Готується підписання Меморандуму про взаєморозуміння з НАЕК "Енергоатом". Підписано меморандум про співпрацю між компанією Witkowitz Atomica a.s. та Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ). Також підписано тристоронній меморандум про співпрацю між Witkowitz Atomica a.s., Bresson Power a.s., та Інститутом ядерних досліджень НАН України. Witkowitz Atomica as є офіційним партнером Науково-технологічного центру в Україні (НТЦУ). Також партнером Czechatom є НТК "Ядерний паливний цикл" ННЦ "ХФТІ".

19-21 жовтня 2021 року Witkowitz Atomica та Czechatom під егідою Міністерства промисловості та торгівлі Чеської Республіки представили українській професійній спільноті проект DAVID SMR на VI Міжнародній спеціалізованій виставці «MINING & MINERALS EXPO – 2021» у Києві. 

Нове будівництво