Місія МАГАТЕ шукала та не знайшла військову техніку на українських АЕС

25.01.2023
Фото: dw.com
Інспекція Міжнародного агентства з атомної енергетики не виявила військової техніки на українських атомних електростанціях.
Про це гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі заявив у Європарламенті вчора, 24 січня.
"Наша команда спільно з українським менеджментом перевірила, чи є військова техніка. Звичайно, результат цих перевірок був негативним, і ми збираємося зробити звіт", - заявив Ґроссі.
Напередодні глава Служби зовнішньої розвідки росії Сергій Наришкін заявив, що, за даними спецслужби, українські військові складують озброєння і боєприпаси, що поставляються Заходом, у тому числі ракети для РСЗВ HIMARS, на територіях АЕС, розраховуючи на те, що російські війська не завдадуть по них ударів.
Ця заява співпала по часу із початком роботи місій МАГАТЕ на всіх АЕС України, які відкрилися протягом останнього тижня.
Читайте по темі:

Радник Офісу президента України Михайло Подоляк спростував ці заяви: "Україна ніколи не зберігала зброї на "території АЕС", як фіктивно "заявляє" російська СЗР (Наришкін). Натомість росія захопила Запорізьку АЕС і тримає там військових. Україна завжди відкрита для перевіряючих органів, зокрема МАГАТЕ. Мета брехні росіян — виправдати свої провокації". 

У свою чергу Держатомрегулювання сьогодні повідомило, що з 22 по 24 січня 2023 року на Рівненській АЕС було успішно проведено інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Перевірку здійснено інспекторами Агентства за участі інспектора Держатомрегулювання. Мета інспекцій - перевірка відсутності незаявлених ядерних матеріалів та інформації про конструкцію ядерної установки, яка була надана Україною відповідно до Угоди. Зауважень з боку інспекторів не було, - вказує ДІЯРУ.

АЕС