На Рівненській АЕС розпочала роботу постійна місія МАГАТЕ ISAMIR

18.01.2023
Фото: Рівненська АЕС
Команда МАГАТЕ у складі експертів з тринадцяти країн світу на чолі з генеральним директором Агентства Рафаелем Маріано Ґроссі вчора прибула на РАЕС, - повідомила прес-служба Рівненської АЕС на своїй сторінці у Facebook.
За словами Рафаеля Ґроссі, Міжнародне агентство з атомної енергії розширює свою присутність в Україні, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час війни та створює місії постійного перебування на кожній українській АЕС. Так, на майданчику РАЕС для постійної місії ISAMIR залишаться два експерти МАГАТЕ з ядерної безпеки та захищеності. Їхня мета полягатиме у безперервному контролі та моніторингу ядерної та радіаційної безпеки електростанції. Члени місії доповідатимуть про будь-які загрози, які можуть нести військові дії, а також триматимуть зв’язок з Агентством щодо потреб станції.
«Сподіваюся, постійні місії МАГАТЕ на майданчиках АЕС не дозволять країні-агресору порушувати стан безпеки та фізичного захисту електростанцій. Експерти також будуть бачити роботу нашого персоналу та обладнання під час ймовірних атак на енергетичну інфраструктуру. Наш тісний зв’язок з МАГАТЕ буде підкреслювати важливість безпекових питань для атомних електростанцій міжнародними інституціями та ООН», – прокоментував роботу місії гендиректор РАЕС Павло Ковтонюк.
Водночас, очільник Державної інспекції з ядерного регулювання України Олег Коріков, який перебував на РАЕС разом з делегацією МАГАТЕ, зазначив, що «росія фактично знецінює авторитет МАГАТЕ й продовжує не виконувати резолюції Ради керуючих Агентства, прийняті з березня минулого року, що стосуються припинення будь-яких дій щодо ядерних установок України і звільнення української території. До цього часу рф залишається членом Ради безпеки ООН і при цьому продовжує цинічно ігнорувати міжнародне право». Він вважає за необхідне опрацювати механізми повного припинення співробітництва з рф в сфері використання ядерної енергії та механізми обмеження прав росії в МАГАТЕ. «Тільки чітка й послідовна позиція цивілізованих країн, санкції та їх економічні наслідки для країни-агресора зможуть вплинути на ситуацію», – наголосив Олег Коріков.
Рафаель Ґроссі подякував колективу Рівненської АЕС, який продовжує підтримувати безпечну і надійну експлуатацію енергоблоків в умовах війни.
«За умов, коли відбувається руйнування загальної інфраструктури країни, особливо критичної, підняття прапора МАГАТЕ поруч з українським стягом є символічним й означатиме, що міжнародна спільнота і ті інституції, які мають захищати засади безпеки сьогодні є тут, тож будь-яка атака на інфраструктуру буде означати атаку на ці інституції. Перш за все, ми розглядаємо цю місію як можливість розширити допомогу й підтримку у будь-якому виді, яку ви потребуєте, задля дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки. Ми будемо спостерігати за фізичною цілісністю станції, за функціонуванням усіх систем, за психологічним станом персоналу. Тому МАГАТЕ ухвалило рішення перебувати тут поряд з вами в таких же умовах, інформуючи світову спільноту про те, що тут відбувається», – зазначив Ґроссі.
Заступник генерального директора МАГАТЕ з ядерної та фізичної безпеки Ліді Нгуєн наголосила, що ця місія допоможе краще розуміти, яке обладнання, системи чи компоненти необхідні РАЕС для виконання вимог технологічного регламенту, окрім тієї допомоги, по яку підприємство вже звернулося до Агентства.
«Наша головна ціль – зробити все від нас залежне, аби надати найкращу допомогу, яку ми зможемо із врахуванням потреб станції та ситуації. Також є певні ініціативи щодо реалізації програми психологічної допомоги персоналу, який нині працює у стресових умовах», – зазначила Ліді Нгуєн.
У ході зустрічі генеральний директор РАЕС зазначив, що додаток до технічного завдання цієї місії містить оцінку стану семи фундаментальних принципів ядерної безпеки та захищеності, однак дотримання мінімум трьох з них будуть залежати від дій країни-агресора. Саме тому постійні місії МАГАТЕ на майданчиках АЕС повинні також інформувати центральні органи Агентства щодо необхідності дій від європейських партнерів, які б унеможливлювали зниження цих принципів через війну.

Загалом на всіх українських АЕС працюватиме до 12 експертів Агентства, що має стати важливим кроком у роботі з надання допомоги Україні в умовах російської агресії. 

АЕС