Президент Зеленський зустрівся із гендиректором МАГАТЕ. Йшлося про ЗАЕС та постійні місії Агентства

20.01.2023
Фото: Офіс президента
Про продовження взаємодії з посилення ядерної безпеки українських атомних об'єктів на тлі бойових дій домовилися під час вчорашньої зустрічі президент України Володимир Зеленський з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Маріано Ґроссі.
Як повідомляється на сайті Офісу президента, Зеленський наголосив на неприпустимості продовження обстрілів об'єктів української атомної енергетики російським агресором, у зв'язку з чим привітав розміщення інспекторів агентства на українських АЕС.
"Знаю, що наші команди працюють над посиленням безпеки ядерної інфраструктури. Дякую за позитивне рішення щодо розміщення інспекторів на наших атомних електростанціях. Це дуже важливо", - заявив глава держави і висловив сподівання, що такі місії МАГАТЕ унеможливлять подальші обстріли українських АЕС російськими військами.
Окрему увагу співрозмовники приділили ситуації на окупованій Запорізькій атомній електростанції.
Глава української держави наголосив на важливості зусиль генерального директора МАГАТЕ, спрямованих на роз'яснення країнам-членам агентства порушень норм ядерної безпеки з боку агресора та доведення до світової спільноти необхідності якнайшвидшої деокупації Запорізької атомної електростанції.
Президент України також наголосив на необхідності присутності інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС та зазначив, що українська сторона робить усе для гарантування їхньої безпеки.
Крім того, Зеленський відзначив важливість демілітаризації ЗАЕС та виведення з неї всіх окупантів. Президент наголосив, що Україна продовжить обговорення цього питання виключно з МАГАТЕ.
Своєю чергою, як йдеться на сайті МАГАТЕ, Ґроссі розповів президенту України про розширення та активізацію діяльності Міжнародного агентства з атомної енергії, спрямованої на допомогу Україні у забезпеченні ядерної безпеки та захищеності її ядерних об'єктів під час військового конфлікту. Зустріч відбулася після відкриття постійної місії МАГАТЕ на ЧАЕС. А наступного тижня місія має запрацювати на ХАЕС. Таким чином, постійні місії МАГАТЕ будуть знаходитися на всіх українських АЕС (на ЗАЕС – з 1 вересня) та у Зоні відчуження.
Генеральний директор МАГАТЕ підкреслив, що захисна зона ЗАЕС має важливе значення для запобігання серйозної ядерної аварії. "Всі згодні з тим, що станція, розташована на лінії фронту в зоні активних бойових дій, потребує захисту, але це дуже складні переговори. Я не зупинюся, поки така необхідна зона не стане реальністю. Я продовжу свої інтенсивні консультації як з Україною, так і з рф в найближчі дні і тижні", - сказав він.

"Ми сповнені рішучості зробити все, що в наших силах, щоб зменшити ризик ядерної катастрофи під час цієї трагічної війни. Цей тиждень став важливим кроком вперед у наших зусиллях у цьому напрямку. Але робота ще далека від завершення. МАГАТЕ залишатиметься тут доти, доки ми будемо потрібні", - сказав Рафаель Ґроссі. 

АЕС