ЗАЕС підключає мобільні дізель-генератори та котельні, Макрон обіцяє звільнити ЗАЕС від важкої зброї за дві тижні, Париж допоможе ПАЕС

14.12.2022
До енергоблоків окупованої Запорізької АЕС підключають мобільні котельні на дизельному паливі для запобігання замерзанню критичних систем станції. Про це повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії у своєму черговому оновленні.
"На ЗАЕС тривають роботи з випробування та введення в експлуатацію мобільних котелень на дизельному паливі, які покликані запобігти замерзанню критичних систем ЗАЕС у зимовий період та забезпечити обігрів робочого середовища для його персоналу".
МАГАТЕ уточнює, що мобільні дизельні котельні потужністю 1-3 МВт встановлені та працюють на одному з енергоблоків, ще кілька інших розміщені в інших місцях на майданчику станції.
Незважаючи на те, що ЗАЕС має 20 стаціонарних аварійних дизель-генераторів, готових забезпечити електроенергію для власних потреб у разі відсутності зовнішнього електроживлення, на станції розгортаються мобільні дизельні генератори. У повідомленні йдеться, що два такі мобільні генератори вже підключені до одного блоку і знаходяться в режимі очікування, кілька інших мають бути випробувані та підключені до інших реакторних блоків.
Мета таких дій – підвищити здатність ЗАЕС справлятися із втратою зовнішньої електроенергії в умовах зими, пояснили у МАГАТЕ.
Як приклад труднощів, з якими стикається зараз ЗАЕС, Агентство зазначає, що атомна станція "з невідомих причин" знову втратила підключення до резервної лінії електропередачі 330 кВт, але продовжує отримувати електроенергію, необхідну для основних функцій безпеки, від основної зовнішньої лінії електропередачі 750 кВ.
В оновленні також йдеться, що під час двогодинної зустрічі в Парижі на конференції солідарності з українським народом генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль досягли прогресу в поточних дискусіях щодо створення зони ядерної та радіаційної безпеки навколо ЗАЕС, де понад три місяці тому МАГАТЕ розгорнуло постійну експертну місію.
"Хоча ми ще не досягли результату і потрібна додаткова робота, я все більш оптимістично налаштований щодо того, що така зона буде узгоджена та реалізована найближчим часом. Я продовжу свої консультації на високому рівні найближчими днями – як з Україною, так і з Росією - з чіткою метою зробити це якнайшвидше. Ми не можемо дозволити собі втрачати більше часу", - резюмував переговори Ґроссі.
Крім того, пан Ґроссі підтвердив домовленість з главою українського уряду щодо забезпечення постійної присутності експертів МАГАТЕ на всіх атомних електростанціях країни в рамках активізації зусиль щодо запобігання ядерній аварії під час військових дій.
Тим часом президент Франції Еммануель Макрон на міжнародній конференції у Парижі повідомив, що найближчі тижні стануть вирішальними щодо подальшої долі ЗАЕС. За його словами, вже існує угода про виведення важких озброєнь і електростанції біля Енергодару. Нагадаємо, міжнародна донорська конференція солідарності з Україною пройшла днями за участі понад 45 країн і 20 міжнародних організацій. 
"Нам вдалося захистити Чорнобиль, і наша мета – захистити Запорізьку АЕС. Найближчі тижні матимуть вирішальне значення", – наголосив Макрон. Макрон зазначив, що переговори відносно умов виведення важких озброєнь із ЗАЕС тривають. 
А поки ці переговори тривають Франція пообіцяла спільно з МАГАТЕ надати обладнання для допомоги Південноукраїнській АЕС за результатами останньої місії Агентства. Про це повідомила міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.
Щоправда президент України Володимир Зеленський на тій самій конференції у Парижі повідомив, що Україні потрібно щонайменше 1,5 млрд євро на поверхневе відновлення енергетичних об'єктів.
"Більшість наших електростанцій, на жаль, пошкоджена або зруйнована обстрілами: всі гідроелектростанції, всі теплові електростанції... Лише на поверхневе, швидке відновлення розбитих російськими ударами українських енергооб'єктів потрібно щонайменше 1,5 млрд євро", - сказав він у відеозверненні.

Зеленський зазначив, що росії потрібен "блекаут" в Україні, щоб використати його як нібито "поразку" Європи та усього демократичного спротиву. 

АЕС