МАГАТЕ про місії на українські АЕС та ситуацію на ЗАЕС минулого тижня

05.12.2022

 Міжнародне агентство з атомної енергії минулого тижня здійснило місію з ядерної безпеки на Південноукраїнській атомній електростанції. Як йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріанно Ґроссі, на прохання України, ця місія була частиною пакету місій МАГАТЕ з надання допомоги та підтримки з питань ядерної безпеки на місцях атомним електростанціям (АЕС) країни, включаючи ПАЕС, а також Рівненську та Хмельницьку АЕС і Чорнобильську АЕС, на яку МАГАТЕ направило місію минулого тижня.

У вівторок у Бухаресті Рафаель Ґроссі зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, підтвердивши, що МАГАТЕ посилить свою присутність на цих АЕС. Наприкінці березня Ґроссі очолював делегацію МАГАТЕ високого рівня, яка відвідала Південноукраїнську АЕС. Цього тижня група експертів вперше перебувала на майданчику протягом декількох днів, щоб краще зрозуміти ситуацію з ядерною безпекою та захищеністю, а також потреби станції.
На найбільшій в Україні Запорізькій АЕС МАГАТЕ постійно присутнє протягом останніх трьох місяців, наразі там працює група з чотирьох експертів.
Під час місії на ПАЕС команда МАГАТЕ зустрілася з керівництвом та персоналом станції, провела обхід та інтерв'ю у сферах ядерної та радіаційної безпеки, фізичної ядерної безпеки, аварійної готовності та реагування, а також логістики та комунікацій.
Експерти МАГАТЕ відзначили, що персонал ПАЕС продовжує експлуатувати станцію з високим професіоналізмом, згідно з проектом та відповідно до затвердженої ліцензії на експлуатацію, зокрема, експлуатаційних процедур та меж безпеки, незважаючи на дуже складні умови, що виникли внаслідок війни в Україні, зокрема постійними попередженнями про повітряну небезпеку.
Команда МАГАТЕ також дізналася більше про втрату зовнішнього електропостачання 23 листопада та подальшу зупинку двох діючих енергоблоків, що стало наслідком атак на енергетичну інфраструктуру України. Дизельні генератори станції змогли забезпечити електропостачання для підтримки систем ядерної та фізичної ядерної безпеки, але виникли певні проблеми з електропостачанням, що також вплинуло на зв'язок на майданчику та за його межами.
Команда також оцінила логістику та управління забезпечення запасними частинами і переглянула перелік допоміжного обладнання, яке раніше було запрошено через український регулятор. Це дозволило краще зрозуміти потреби станції та можливості надання МАГАТЕ подальшої допомоги у сфері ядерної та фізичної ядерної безпеки.
Оцінки команди МАГАТЕ допоможуть у підготовці наступних місій на Південноукраїнську АЕС з метою надання подальшої допомоги та підтримки з боку Агентства. Перші місії МАГАТЕ на Рівненську та Хмельницьку АЕС відбудуться поточного тижня.
Що стосується ЗАЕС, то майданчик продовжує отримувати електроенергію ззовні через єдину зовнішню лінію електропередач напругою 750 кіловольт (кВ) та одну резервну лінію напругою 330 кВ від розподільчого пристрою сусідньої теплової електростанції.
Крім того, керівництво майданчика ЗАЕС поінформувало команду МАГАТЕ, що вони отримали інформацію від Росатома про те, що ще одна лінія електропередач 330 кВ до розподільчого пристрою ЗаТЕС ремонтується і незабаром має бути готова як додаткова резервна лінія електропередач на випадок втрати ліній електропередач 750 кВ і 330 кВ, які прокладені з підконтрольної Україні території. Керівництво об'єкту також повідомило, що ще дві лінії електропередач 330 кВ також можуть бути відновлені, але жодних термінів не було названо. Відсутня інформація щодо будь-яких планів відновлення будь-якої з втрачених ліній електропередач 750 кВ.
У сусідньому місті Енергодар поступово розгортається до 70 мобільних дизельних котелень для забезпечення опалення комунальних будівель, будинків та квартир. Наразі такі котельні працюють у місцевій школі, дитячому садку та лікарні. На майданчику ЗАЕС розгортається до семи мобільних дизельних котелень для обігріву будівель на проммайданчику. Одна вже прибула, ще три прибудуть сьогодні.
Чотири енергоблоки залишаються в холодному стані, два інших - в гарячому, що дозволяє забезпечувати станцію парою, а Енергодар - теплом. Місто також продовжує отримувати електроенергію від зовнішніх ліній електропередач через систему розподільчих пристроїв ЗАЕС та ТЕС.
Генеральний директор МАГАТЕ підтвердив, що МАГАТЕ розглядає ЗАЕС як український об'єкт, і висловив занепокоєння ситуацією з прийняттям рішень, яка демонструє відкриті протиріччя щодо субординації на станції, що може мати негативний вплив на ядерну безпеку.

АЕС