Прем'єр-міністр та міністр енергетики України зустрілися із гендиректором МАГАТЕ. Про що йшлося

13.12.2022
Фото: Міністерство енергетики України
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що найближчим часом МАГАТЕ направить постійні технічні місії на всі атомні станції в Україні.
"Демілітаризація Запорізької АЕС - пункт №1 мирного плану президента Володимира Зеленського. Це питання під час зустрічі в Парижі обговорили з керівником МАГАТЕ. Рафаель Ґроссі повідомив, що найближчим часом МАГАТЕ направить технічні постійні місії на всі атомні станції в Україні. Незалежні експерти організації працюватимуть на Запорізькій, Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській, а також на Чорнобильській АЕС. Це значно підвищить технічну й технологічну безпеку", - написав Денис Шмигаль у телеграм-каналі.
За його словами, метою місії є убезпечення станцій та фіксація всіх можливих спроб зовнішніх впливів, зокрема обстрілів з боку російського агресора.
"Проговорили кроки, необхідні для демілітаризації Запорізької АЕС. Наголосив, що потрібно якнайшвидше припинити незаконні дії росії щодо української станції", - зазначив прем'єр.
Водночас міністр енергетики Герман Галущенко, який брав участь у зустрічі, повідомив, що передав Ґроссі  списки зниклих безвісти співробітників ЗАЕС та звернувся з проханням допомогти з їх пошуком та поверненням. Як повідомило Міненерго, він звернув увагу на неприйнятність дій російських представників щодо персоналу ЗАЕС. Зокрема, акцентував увагу на фактах побиття та викрадення співробітників станції за небажання укладати контракти з росіянами.
Рафаель Маріано Ґроссі підтвердив, що ситуація на ЗАЕС залишається нестабільною та потенційно небезпечною. Водночас він підкреслив кроки у напрямку реалізації пропозиції МАГАТЕ щодо створення зони ядерної безпеки навколо об’єкта.

Гендиректор МАГАТЕ також ознайомив українську сторону з результатами оцінки стану ядерної та радіаційної безпеки Хмельницької АЕС, Рівненської АЕС та Південноукраїнської АЕС, які були проведені фахівцями МАГАТЕ наприкінці листопада – на початку грудня. Агентство повідомило, що найближчим часом розгляне запити, передані представниками АЕС, для надання конкретної допомоги та посилення захисту ядерних об’єктів України в умовах воєнних дій. 

АЕС