Держатомрегулювання пропонує європейським та американським регуляторам ядерної галузі ініціювати процедуру виключення росії з МАГАТЕ

02.11.2022
Фото: SaveDnipro
Держатомрегулювання провело нараду із представниками Європейської комісії, Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG), Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA), Комісії ядерного регулювання США (US NRC), Офісу ядерного регулювання Великої Британії (ONR) та Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Тема - ядерна безпека в умовах війни та окупації рф Запорізької АЕС.
Як повідомила Держінспекція, у ході онлайн-зустрічі в.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков поінформував міжнародних партнерів, що, незважаючи на прийняту Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН ES-11/4, Резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ "Безпека, захищеність і гарантії: наслідки ситуації в Україні" та постійну присутність експертів МАГАТЕ на ЗАЕС, російські загарбники продовжують застосовувати засоби силового і психологічного впливу до персоналу і практику незаконного втручання у технологічний процес експлуатації ядерних установок та у діяльність, що пов'язана із забезпеченням ядерної та фізичної безпеки ЗАЕС.
Він зазначив, що 14 жовтня російські окупанти розпочали будівництво невідомої споруди на майданчику сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) ЗАЕС, зазначивши, що це є незаконним втручанням у конструкцію ядерної установки, нехтуванням фундаментальних принципів безпеки, грубим порушенням національного та міжнародного законодавства, правил і норм міжнародного права.
"Ці факти є свідченням того, що рф продовжує спроби привласнити ядерні установки та ядерний матеріал України, ігноруючи рішення, резолюції і визнання міжнародними організаціями – ООН та МАГАТЕ, членом яких росія досі вважається – того беззаперечного факту, що Запорізька АЕС є українською атомною станцію і єдиною законною експлуатуючою організацією є ДП "НАЕК "Енергоатом", - йдеться у повідомленні.
До речі, сьогодні ж Державна інспекція ядерного регулювання України повідомила, що вимагає обмежити експлуатацію ССВЯП Запорізької АЕС. За її інформацією, своїм розпорядженням від 28 жовтня ДІЯРУ заборонила "виконання будівельно-монтажних та пуско-налагоджувальних робіт в обсязі реконструкції та модернізації. ДП "НАЕК "Енергоатом" доручено вжити заходів для збереження умов, необхідних для забезпечення безпеки праці, здоров'я персоналу, охорони навколишнього природного середовища".
Учасники наради обговорили можливі підходи щодо регулювання ядерної безпеки в умовах війни, висловили підтримку щодо дій та рішень Держатомрегулювання у поточній ситуації та погодились з тим, що дії російських окупантів на ЗАЕС є незаконними, не мають нічого спільного із поняттям ядерної та радіаційної безпеки, безпечною експлуатацією і фізичним захистом ядерних установок та протирічать міжнародним договорам і конвенціям, зокрема, таким, стороною яких є країна-агресор, що продовжує використовувати об’єкти мирного використання ядерної енергії у своїх військових і загарбницьких цілях.

Оскільки російська федерація продовжує ігнорувати Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН ES-11/4, Резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ, обрала шлях порушення Конвенції з ядерної безпеки, інших договорів та угод, що визначають сучасні міжнародно-правові режими безпеки і нерозповсюдження зброї масового знищення, очільник Держатомрегулювання запропонував напрацювати консолідовану позицію щодо винесення питання про позбавлення прав та привілеїв російської федерації в МАГАТЕ на розгляд Ради керуючих та скликання позачергової Генеральної конференції Агентства.

Читайте по темі: 

росія демонструє, що має намір експлуатувати Запорізьку АЕС. Проте навіть російські юристи вважають її власністю України

66-та Генконференція МАГАТЕ. День перший. Призупинити членство росії в МАГАТЕ вимагають лише Польща та громадськість 

АЕС