66-та Генконференція МАГАТЕ. День перший. Призупинити членство росії в МАГАТЕ вимагають лише Польща та громадськість

26.09.2022
Сьогодні у Відні розпочала роботу 66-та Генеральна конференція МАГАТЕ, яка триватиме по 30 вересня 2022 року. Участь у конференції беруть представники 175 держав.
Російська агресія, окупація українських ядерних об’єктів і загрози ядерній та радіаційній безпеці – одна з головних тем Генконференції. Її президентом обрано посла Італії Алессандро Кортезе. З листопада 2019 року посол Кортезе є постійним представником Італії при міжнародних організаціях у Відні.
Виступаючи на відкритті Генконференції Рафаель Маріанно Ґроссі зазначив: "Ми відомі як ядерний сторожовий пес, і ми дуже серйозно ставимося до цього завдання. Ми повинні запобігти розповсюдженню ядерної зброї. Ми повинні переконатися, що це благословення ядерної енергії для миру та розвитку не перетвориться на інструмент руйнування та страждань".
Він назвав війну рф проти України найважливішим викликом для МАГАТЕ, який сформує майбутнє ядерної енергетики, а отже, і здатність світу вийти з поточної енергетичної кризи, здійснюючи перехід до безпечної, надійної, низьковуглецевої енергетичне майбутнє. "Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб запобігти ядерній аварії, яка б додала трагедії до страждань. Треба діяти. Якщо там щось трапиться, то не стихійне лихо звинувачуватимемо, доведеться рахуватися з власною бездіяльністю", - наголосив пан Ґроссі.
За його інформацією, сьогодні 430 ядерних реакторів, що працюють у 32 країнах, забезпечують приблизно 386 гігават встановленої потужності, постачаючи близько 10% світової електроенергії та близько чверті всієї електроенергії з низьким вмістом вуглецю. Будується 57 реакторів у 18 країнах; Очікується, що вони забезпечать близько 59 гігават додаткової потужності.
"Беручи до уваги підвищений інтерес до ядерної енергетики в усьому світі, МАГАТЕ переглянуло в бік збільшення на 10% свій перспективний прогноз щодо зростання потужності виробництва ядерної енергії до 2050 року. Цей прогноз передбачає збільшення потужності більш ніж вдвічі до 873 гігават. Щоб досягти цього збільшення, необхідно вирішити низку проблем, включаючи регуляторну та промислову гармонізацію та прогрес у поводженні з високоактивними відходами", - також зазначив гендиректор МАГАТЕ.
Своєю чергою виступаючи на Генконференції в.о. Голови Держатомрегулювання Олег Коріков звернувся до її учасників: "Шановні колеги, я закликаю вас не буди байдужими і не розраховувати, що ваші країни оминуть наслідки можливої ядерної аварії, і застосувати всі свої важелі впливу для зупинення країни-окупанта, яка захопила українські ядерні об’єкти, в її терористичній діяльності".
Очільник Держатомрегулювання наголосив, що росія, незважаючи на статуси ядерної держави і постійного члена Ради Безпеки ООН, вдалася до неспровокованого повномасштабного вторгнення в незалежну державу, здійснила окупацію Запорізької АЕС і Чорнобильської АЕС, продовжує обстріли з важкого озброєння ядерних об’єктів, міста-супутника ЗАЕС Енергодар, тероризує та піддає тортурам співробітників ЗАЕС, здійснює пуски крилатих ракет над майданчиками атомних електростанцій.
"Хотів би особисто подякувати Генеральному директору МАГАТЕ Рафаелю Ґроссі за організацію та керівництво місіями на ЧАЕС та ЗАЕС. Звіти, підготовлені за підсумками місій, стали незаперечним доказом злочинів російської армії на окупованих територіях. Та стали їх задокументованим підтвердженням для світової громадськості. Проте доповідь про результати місії на ЗАЕС поки не наблизила нас до вирішення основних питань припинення обстрілів ядерних об'єктів, демілітаризації та деокупації Запорізької АЕС. Повний вивід російських окупаційних військ і представників "Росатома" з території Запорізької АЕС має залишатися основним завданням та метою місії", - йшлося у виступі.
Він заявив, що Україна високо цінує ухвалення резолюції Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/58 від 15 вересня 2022 року та підтримує заклик до рф стосовно негайного припинення всіх дій проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні та щодо них, з метою відновлення повного контролю компетентними органами влади України над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів. Водночас, Олег Коріков нагадав, що вже після ухвалення цієї Резолюції, 19 вересня 2022 року рф завдала удару крилатою ракетою по іншій АЕС – Південноукраїнській. Ракетний удар стався за 300 метрів від ядерних ректорів.
"Якщо ми не зупинимо рф зараз, то будемо вимушені і надалі залишатися заручниками країни-ядерного терориста, і невідомо, яка атомна станція і на території якої країни стане наступною ціллю", - зазначив в.о. Голови Держатомрегулювання.
Від імені Європейського союзу на Генеральній конференції МАГАТЕ виступила очільник Чеського ядерного регулятора Дана Драбова. "Євросоюз надає велике значення технічній та безпристрасній роботі МАГАТЕ в рамках його мандату. Ми зустрічаємось у безпрецедентних умовах. Євросоюз засуджує найрішучішим образом неспровоковану і необґрунтовану агресію російської федерації проти України, яка є кричущим порушенням міжнародного права. Зокрема статуту ООН. І серйозно підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність. Дії росії є серйозною прямою загрозою ядерній та фізичній безпеці та діям Агентства з гарантій в Україні, як про цей йдеться у резолюціях Агентства, прийнятих Радою керуючих у березні та вересні. Глибоко занепокоєні тим, що кожен з 7 критеріїв, зазначених гендиректором МАГАТЕ, підірвані внаслідок російської агресії", - сказала пані Драбова. За її словами, ЄС рішуче підтримує діяльність Агентства з надання допомоги Україні, зокрема постійну присутність Агентства на ЗАЕС, а також створення зони з ядерної та фізичної безпеки навколо ЗАЕС.  "рф має припинити свою незаконну агресивну війну проти України, беззастережно вивести свої збройні сили і техніку з усієї території України, зокрема – із ЗАЕС", - наголосила пані Драбова. Цю заяву окрім членів ЄС погодила й низка інших країн, у тому числі Україна, повідомила представниця Чеської Республіки.
Представник Угорщини, очільник міністерства закордонних справ і торгівлі Петер Сіярто виступ базував на рецесії, в якій знаходиться Євросоюз, у зв'язку із кризою енергопоставок. Він наголосив, що без ядерної енергії неможливо забезпечити безпеку та доступність енергопостачання Європи. Петер Сіярто нагодав, що ЄС запровадив санкції проти рф через війну в Україні, але атомна енергетика під цей режим не потрапляє. "На жаль, незважаючи на це, деякі структури в ЄС намагаються перегнути планку в цьому і створюють перепони на шляху ядерних інвестицій… Ми вважаємо зазіханням на наш суверенітет, що будь-які заходи, які застосовуються  Брюсселем, або банками, що працюють в Європі, зі створення перепон на шляху будівництва нашої АЕС (АЕС Пакш, будує "Росатом" – InfoAtom). Адже ми вважаємо питання безпеки енергопоставок – питанням суверенітету", - сказав представник Угорщини.
Він нагадав, що АЕС Пакш – проєкт "Росатома", але компанії із США, Франції, Німеччини також входять до складу субпідрядників. Він повідомив, що будівництво розпочнеться наступного року, а нова АЕС запрацює із 2030 року. "Я б хотів також підкреслити, що у нас є право на будівництво цієї АЕС, оскільки енергобаланс – це національна компетенція. А в Європі немає санкцій стосовно ядерної енергетики", - зазначив він, звинувативши тих, хто створює перепони будівництву у порушенні європейських норм. Сіярто нагадав, що ЄС планує новий пакет санкцій, і наголосив, що для Угорщини є червоною лінією санкції проти діяльності "Росатома" з будівництва АЕС Пакш. "Нам байдуже, що про нас думають, нам важливі наші національні інтереси", - наголосив міністр закордонних справ Угорщини, зазначивши, що його країна розраховує на підтримку МАГАТЕ.
Від імені США виступила міністерка енергетики Дженніфер Малгерн Ґренголм, яка зачитала послання президента США Джозефа Байдена: "Генконференція МАГАТЕ цьогоріч проходить у вирішальний момент в історії. Ми зіштовхуємося із екзистенціальною кризою у сфері клімату, зіштовхуємося зі швидкими технологічними інноваціями і з жорстокою та необґрунтованою агресією росії відносно України. Ми можемо справитися із цими викликами, нарощуючи роботу, яка була проведена на Х оглядовій конференції ДНЯЗ і через співробітництво з МАГАТЕ для посилення нерозповсюдження, виконання норм ядерної та фізичної безпеки окрім розвитку мирного застосування використання атомної енергії. Моя адміністрація віддана відновленню керівної ролі США в галузі ядерної енергетики, у справі боротьби із кліматичною кризою. Ми хотіли б створити додатковий протокол в якості універсального стандарту для дій у сфері ядерних постачань, а також у розповсюдженні чутливих технологій збагачення і переробки… Наші зусилля із забезпечення відповідального керівництва в ядерній сфері різко суперечать нещодавній безвідповідальній діяльності та словам росії. Через тиждень після переговорів міжнародної спільноти росія блокувала консенсус відносно підсумкового документу на оглядовій конференції з ДНЯЗ. Захоплення росією українських ядерних об'єктів кидають тінь сумнівів на прихильність москви до мирного використання ядерної енергії і підривають довіру до неї як до ядерного постачальника. До того ж Кремль неодноразово виступав із ядерними погрозами щодо Європи. Наша адміністрація підтверджує підтримку 7 основних критеріїв ядерної та фізичної безпеки. Ми закликаємо росію негайно вивести її війська із України та припинити воєнні дії на ядерних об'єктах України та поблизу них".
Дженніфер Ґренголм зазначила, що вдячна персоналу Запорізької АЕС за професіоналізм та їх роботу із забезпечення безпеки ЗАЕС у ці складні часи.
Міністерка з питань клімату та навколишнього середовища Польщі Анна Москва на початку виступу перепросила за прізвище, зазначивши, що вона є полячкою. "Якби це була нормальна Генконференція, я б розповіла про плани Польщі у сфері розвитку атомної енергетики. І сказала б, що до 2033 року у Польщі запрацює перший ядерний реактор, а до 2043 – 6 реакторів будуть задовольняти до 15% потреб Польщі у електроенергії. Якби це була нормальна конференція я б розповіла вам наскільки важливі технічне співробітництво і програма Агентства. Але це не нормальна конференція. Зараз, коли ми сидимо тут і обговорюємо, 6 реакторів на найбільшій в Європі АЕС окуповані російськими військами та співробітниками "Росатома". Вони вторглися в Україну і на ЗАЕС", - повідомила Анна Москва.
Вона наголосила, що всі ядерні об'єкти в Україні мають негайно бути "демілітаризовані і дерусифіковані". "Дерусифікація означає, що не буде жодних російських військ, жодних співробітників "Росатома", жодних російських громадян на Запорізькій АЕС. ЗАЕС має бути підключена до ОЕС України. Будь-які спроби росії красти електроенергію із України слід рішуче засудити", - зазначила представниця Республіки Польща.
"МАГАТЕ – це дуже потужна організація. Разом ми сильні. І сильніші, ніж кожен з нам окремо. Давайте об'єднаємося і змусимо рф негайно вийти з усіх українських ядерних об'єктів. Якщо вони не будуть слідувати нормам права, давайте призупинимо їхнє членство в МАГАТЕ. Якщо це не допоможе, давайте виключимо їх з цієї поважної організації", - сказала Анна Москва, додавши, що слід довести, що вислів "Атом для миру та розвитку" – не лише пусте гасло, але він працює.
Слід зазначити, що з нагоди Генконференції громадські мережі International Centre for Ukrainian Victory та SaveDnipro надіслали листа від коаліції 54 громадських організацій до МАГАТЕ з чіткими вимогами:
  • виключення рф з Ради керуючих МАГАТЕ й позбавлення її голосу в будь-яких подальших рішеннях агенції;
  • відкликання прав росії, наданих їй членством у МАГАТЕ: можливості брати участь у програмах технічної співпраці, науково-технічного обміну, у міжнародних дослідницьких проєктах тощо;
  • позбавлення громадян рф права роботи в виконавчому органі МАГАТЕ.
Ці вимоги також містяться у відкритому листі до ядерного регулятора України. "Ми були здивовані взнати, що після публічного звернення, представник ДІЯР не озвучив жодну з вимог", - заявила громадський діяч Вікторія Войцицька, яка брала участь в акції біля офісу МАГАТЕ у Відні.

АЕС