Корпоратизація НАЕК “Енергоатом” прийнята парламентом “за основу”

19.10.2022
Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроєкт "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", реєстраційний номер 8067.
Як повідомляє Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКП, автори законопроєкту Остап Шипайло, Андрій Герус та інші депутати пропонують визначити процедуру утворення та порядок формування статутного капіталу та функціонування акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100% акцій якого належать державі.
На їхню думку, реалізація положень законопроєкту сприятиме виконанню міжнародних зобов’язань України, встановлених Законом України "Про ратифікацію Гарантійної угоди (Україна: Комплексна (Зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку" від 15 травня 2014 р. № 1267-VII, щодо створення акціонерного товариства державного сектору економіки та ефективності функціонування енергетичної галузі України та конкурентоспроможності українського оператора ядерної установки, відрахування податків, зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів усіх рівнів.
Крім того, нова корпоративна структура НАЕК "Енергоатом" підвищить прозорість державного підприємства та оптимізує управлінські процеси у ньому, вважають автори законопроєкту.
Нагадаємо, у серпні Кабінет Міністрів України вже вносив до ВРУ проєкт закону "Про особливості утворення акціонерного товариства "НАЕК "Енергоатом". Але Комітет з питань антикорупційної політики визначив законопроєкт таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства в окремих нормах.
Зокрема, Комітет висловив зауваження щодо відсутності у законопроєкті "прозорої конкурсної процедури та критеріїв призначення персонального складу правління Товариства, його голови та наглядової ради, що наділяє Кабінет Міністрів України широкими дискреційними повноваженнями". Вказана норма у новому законопроєкті не зазнала змін. Прописана у законопроєкті процедура утворення АТ "НАЕК "Енергоатом" передбачає формування комісії з перетворення. Водночас процедура, за якою вона формується, її якісний та кількісний склад у документі не розкриваються.
 
Читайте по темі:

Кабмін вніс на розгляд парламенту законопроєкт про корпоратизацію 

Компанії