Кабмін вніс на розгляд парламенту законопроєкт про корпоратизацію

25.08.2022
Фото: Скріншот з сайту ВРУ
Президент державного підприємства НАЕК "Енергоатом" Петро Котін повідомив, що законопроєкт "Про особливості утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" український уряд вніс на розгляд парламенту.
Про це йдеться в повідомленні "Енергоатома" у соцмережі Facebook.
Під час зустрічі з послами країн Великої сімки, яка відбулась вчора у посольстві Німеччини в Україні, Петро Котін поінформував також про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, окреслив плани розвитку "Енергоатома" та стан реалізації спільних з американською компанією Westinghouse проєктів.
"Ми покінчили з будь-якою залежністю від Росії, передусім це стосується відмови від її ядерного палива, технологій, послуг та комплектуючих. Натомість ми посилюємо співпрацю з нашим багаторічним партнером Westinghouse: закупатимемо ядерне паливо для усіх українських атомних електростанцій та збудуємо 9 нових енергоблоків за технологією АР1000", – розповів Котін.
Прописана у законопроєкті процедура утворення АТ "НАЕК "Енергоатом" передбачає формування комісії з перетворення. Водночас процедура, за якою вона формується, її якісний та кількісний склад у документі не розкриваються. У документі також прописано, що утворення АТ не потребує проведення аудиторської перевірки фінансової звітності і екологічної перевірки. Законопроєкт також встановлює мораторій на справи про банкрутство "Енергоатома" протягом трьох днів з моменту підписання закону.
До статутного капіталу передають право відання АЕС та іншими ядерними установками, ядерними матеріалами, об'єктами для поводження з РАВ. Засновник сам приймає рішення, яке майно, що обліковується на балансі НАЕК "Енергоатом" слід включати (це ж стосується і майна, що не перебувало на балансі). Виключення – майно АЕС та об'єктів, призначених для поводження з РАВ, воно передається у повному обсязі. Соціальна інфраструктура не включається до статутного капіталу АТ "НАЕК "Енергоатом". Все інше окрім майна АЕС та об'єктів з поводження з РАВ має визначати вказана вище комісія, чий склад не прописаний у законі. Але до цього "Енергоатом" має провести інвентаризацію майна (крім об'єктів у зоні тимчасової окупації).
Вищим органом АТ є загальні збори, чию функцію, згідно із законопроєктом, виконуватиме КМУ. Уряд також призначатиме голову правління і саме правління, яке буде виконавчим органом АТ, що здійснюватиме управління поточною діяльністю. Для контролю за діяльністю правління буде створена Наглядова рада, чисельність та склад якої затверджуватиме КМУ. До речі, процедура конкурсного обрання незалежних членів наглядових рад складає 3-4 місяці.

Вказаний закон також вносить зміни у частину третю статті 9 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку". Зміни стосуються власності ядерних матеріалів. З державної власності виводяться ядерні матеріали, що стають власністю АТ "НАЕК "Енергоатом", створені під час його діяльності і використовуються ним у процесі виробництва електро- та теплоенергії тощо. 

Компанії