"Енергоатом" планує пуск енергоблоку №5 ЗАЕС на зниженій потужності для забезпечення власних потреб - МАГАТЕ

06.10.2022
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріанно Ґроссі заявив, що планує провести консультації з відповідними органами після повідомлень про те, що росія планує контролювати роботу української Запорізької атомної електростанції. Цього тижня в Києві, а згодом – в рф. Про це йдеться в черговому повідомленні МАГАТЕ.
Крім того, як і планувалося, в рамках переговорів йтиметься і про створення "узгодження та якнайшвидше впровадження охоронної зони ядерної та фізичної безпеки навколо ЗАЕС, яка утримується російськими військами, але керується українським персоналом".
МАГАТЕ із посиланням на своїх експертів, які перебувають на ЗАЕС, повідомило також, що ЗАЕС планує перезапустити один із шести реакторів, які зараз усі перебувають у режимі холодного зупину. "Керівництво українського оперативного персоналу поінформувало присутніх на ЗАЕС експертів МАГАТЕ, що ведеться підготовка до пуску енергоблока №5 на зниженій потужності для виробництва пари та тепла для потреб АЕС. Потрібен деякий час для завершення всіх підготовчих робіт, у тому числі тих, що стосуються необхідних систем і обладнання, перш ніж робота реактора може бути відновлена", - зазначається у повідомленні. 
МАГАТЕ нагадує, що останній діючий реактор ЗАЕС – блок №6 – зупинили 11 вересня. Він забезпечував ЗАЕС електроенергією для охолодження та інших важливих функцій безпеки з 7 вересня, коли станція втратила всі зовнішні високовольтні джерела живлення. Але оператор зупинив реактор після відновлення зовнішнього живлення станції.

Команда МАГАТЕ також повідомила, що 4 жовтня стався обстріл промислової зони, розташованої між ЗАЕС і містом Енергодар, але сама територія станції не постраждала. 

АЕС