"Енергоатом" збирається вивести 2 блоки ЗАЕС із холодного зупину - президент компанії

04.10.2022

 НАЕК "Енергоатом" розглядає можливість пуску двох блоків Запорізької АЕС, останній з яких було зупинено 11 вересня. Про це в інтерв'ю агентству Associated Press сказав президент компанії  Петро Котін.

Він зазначив, що НАЕК "Енергоатом" може пустити два реактори протягом декількох днів, щоб захистити установки безпеки у зв'язку з зимою, що наближається, і зниженням температури.
"Якщо у вас низька температура, все всередині просто замерзне. Буде пошкоджено техніку безпеки, тож вам потрібне опалення, і єдине опалення надходитиме від працюючого реактора", - сказав Котін.
"Енергоатом" може прийняти рішення про перезапуск реакторів вже в середу. "Ми зараз оцінюємо всі ризики. А це залежить від погоди. І насправді у нас не так багато часу для цього", – зазначив президент компанії.
За інформацією InfoAtom, від 3 жовтня обов'язки генерального директора Запорізької АЕС у зв'язку зі звільненням з полону Ігоря Мурашова та вивезенням його на українську територію виконує особисто президент "Енергоатома" Петро Котін, який теж знаходиться на українській території. Про це сьогодні вранці повідомила персонал компанії кадрова служба.
Нагадаємо, наразі у зв'язку із обстрілами, що створюють загрозу ядерній безпеці, а також постійним пошкодженням ліній електропередач енергоблоки Запорізької АЕС відключено та переведено у стан холодного зупину у зв'язку.
Водночас, у західних ЗМІ у зв'язку із погрозами путіна ядерною зброєю активно обговорюється можливість нанесення удару по Запорізькій АЕС.
Читайте також:

АЕС