США вивчають сценарій можливого удару росії по Запорізькій АЕС - CNN

03.10.2022

 Сполучені Штати Америки розглядають варіанти відповіді на потенційні сценарії застосування росією ядерної зброї проти України та можливий удар по Запорізькій АЕС.

Як повідомляє CNN, посилаючись на три джерела, ознайомлених з даними розвідки, США думають над тим, як реагувати на різні сценарії, пов'язані із можливим застосуванням Росією тактичної ядерної зброї в Україні.
Зокрема, Вашингтон вивчає потенційні варіанти удару Москви по Запорізькій АЕС або підриву ядерного пристрою на висоті, або далеко від населених пунктів.
Офіційно в Штатах підкреслюють, що наразі США не виявили підготовки росії до нанесення ядерного удару по Україні.
Минулого тижня американське видання Politico повідомило, що у зв'язку з останніми погрозами Кремля про можливий захист російських територій "всіма видами зброї" США посилили відстеження будь-яких дій російських військових або повідомлень, які можуть говорити про те, що Путін віддав наказ застосувати ядерну зброю.
Слід також пригадати, що аналітики вважають, що США не озвучують конкретні дії, що вони застосують у відповідь на можливий ядерний удар (включаючи атаку ЗАЕС) виходячи з тактики "стратегічної невизначеності", аби не спрощувати росії прийняття рішення.

АЕС