Енергоблок №6 Запорізької АЕС переводиться у стан "холодний зупин". Необхідні "зона ядерної безпеки" та паливо для дизель-генераторів

11.09.2022

 11 вересня 2022 року, вночі, о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Блок розхолоджується та переводиться у стан "холодний зупин".

Як повідомила НАЕК "Енергоатом", останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України. "Було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний зупин", - повідомила НАЕК "Енергоатом", наголосивши, що компанія здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального.
Повідомляється, що відключення енергоблоку стало можливим після відновлення у суботу ввечері працездатності однієї із ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС. Як зазначає очільник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, за останні три тижні ремонтники "Укренерго" двічі відновлювали всі магістральні лінії, що забезпечують не тільки власні технологічні потреби ЗАЕС, але й її зв'язок з енергосистемою.
"Енергоатом" нагадує, що у разі повторного пошкодження цих електромереж, єдиним джерелом живлення власних потреб ЗАЕС будуть дизель-генератори, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального.
9 вересня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі зробив заяву щодо важкої ситуації на Запорізькій АЕС. Він зазначив, що енергетична інфраструктура, що живить місто Енергодар, де проживають оператори АЕС та їхні родини, була зруйнована внаслідок обстрілу розподільчого пункту на міській ТЕС, що призвело до повного знеструмлення в Енергодарі: немає води, немає світла , немає каналізації.
Ґроссі наголосив, що МАГАТЕ бачить, що щойно інфраструктура ремонтується її знов пошкоджують, що є "абсолютно неприпустимим". Відтак і він, і ДІЯРУ, і НАЕК "Енергоатом" наполегливо закликають до негайного припинення всіх обстрілів у всьому районі. "Тільки це забезпечить безпеку обслуговуючого персоналу та дозволить довгостроково відновити енергопостачання Енергодару та електростанції", - наголошує очільник МАГАТЕ.
"Цей драматичний розвиток подій демонструє абсолютну необхідність створення зони ядерної безпеки та безпеки вже зараз. Це єдиний спосіб гарантувати, що ми не зіткнемося з ядерною аварією", - йдеться у заяві Рафаеля Ґроссі.

АЕС