Ситуація на ЗАЕС залишається тривожною, але наявність експертів МАГАТЕ допомагає. Втім, під прицілом окупантів всі ядерні об'єкти України

13.09.2022

 У Відні розпочалося регулярне засідання Ради керуючих Міжнародного агентства з ядерної енергії, у центрі уваги якого, зокрема, буде ситуація навколо Запорізької АЕС. Про це вчора заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі під час пресконференції у Відні.

"Рада щойно розпочалася. І, звичайно, у центрі її уваги буде обговорення ситуації в Україні, але також інші важливі питання – як Іран та воєнно-морські ядерні установки, які становлять великий інтерес для ряду країн", - зазначив Ґроссі.
Гендиректор МАГАТЕ нагадав про візит місії Агентства на чолі з ним на Запорізьку АЕС, зазначивши, що її важливим результатом стало, окрім підготовленого звіту про ситуацію, встановлення постійної присутності експертів МАГАТЕ на ЗАЕС. Їх присутність на станції дозволяє отримувати "вчасну і точну інформацію" щодо ситуації на станції та навколо неї.
Ґроссі наголосив, що наразі двома найважливішими питаннями з метою стабілізації ситуації навколо Запорізької АЕС є припинення обстрілів території станції та забезпечення зовнішнього енергоживлення АЕС.
Він також зазначив, що МАГАТЕ проводить консультації з Україною та росією з приводу створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС.
"Я закликав під час мого брифінгу на РБ ООН кілька днів тому до негайного створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо станції. І я розпочав консультації з цього питання з обома сторонам – звичайно, з моїм природнім партнером Україною, оскільки це українська станція, але також з росією, яка є невід’ємною частиною дискусії з огляду на контроль нею об’єкта", - сказав він.
Водночас у Міністерстві закордонних справ України наголосили, що умовами, які необхідні для гарантування безпеки на Запорізькій АЕС, і на які готовий погодитись офіційний Київ, є її деокупація, демілітаризація та повернення під контроль України.
"Забезпечити ядерну безпеку на Запорізькій АЕС можливо лише після її деокупації, демілітаризації та повернення під контроль України. Всі зусилля МАГАТЕ мають бути спрямовані на досягнення цієї мети. Все інше  не змусить росію припинити свою небезпечну гру", - заявив речник МЗС Олег Ніколенко.
Тим часом, за інформацією МАГАТЕ, Україна відновила другу резервну лінію електропередачі 750/330 кВ до Запорізької атомної електростанції. Це дозволяє однією лінією забезпечувати ЗАЕС зовнішньою електроенергією для охолодження реактора та забезпечення функцій безпеки, а іншу – 330 кВ тримати в резерві. Чотири основні зовнішні лінії електропередачі Запорізької АЕС не працюють.
Гендиректор Рафаель Ґроссі наголосив, що, незважаючи на наявність уже двох ліній електропередачі, які забезпечують доступ ЗАЕС до зовнішнього джерела живлення, ситуація з ядерною безпекою та фізичним захистом залишається нестабільною. 
Слід зауважити, що наявність зараз на ЗАЕС міжнародних експертів МАГАТЕ допомагає. Про це, зокрема, заявив Радослав Сікорський, колишній міністр оборони та колишній міністр закордонних справ Польщі у інтерв'ю "Європейській правді". Однак ГУР Міністерства оборони попередив, що загроза обстрілів існує не лише стосовно Запорізької АЕС, але й інших атомних об’єктів України, які  також під прицілом російських окупантів.

АЕС