Оприлюднено Звіт МАГАТЕ стосовно війни в Україні з 28 квітня по 5 вересня. Агентство вважає необхідним негайно створити безпекову зону навколо ЗАЕС

06.09.2022
МАГАТЕ бачить "термінову необхідність у тимчасових заходах із запобігання ядерній аварії, яка може виникнути внаслідок фізичного пошкодження через воєнні дії". Це може бути досягнуто шляхом "негайного створення на ЗАЕС зони ядерної безпеки та фізичного захисту". Такий висновок міститься  у оприлюдненому сьогодні звіті МАГАТЕ, у якому містяться також результати місії на ЗАЕС, що відбулась 1-6 вересня.
У висновках документу також зазначається, що ситуація в Україні безпрецедентна. "Ядерна аварія може мати серйозні наслідки як у країні, так і за її межами, і міжнародна спільнота розраховує, що МАГАТЕ проведе детальну оцінку ситуації, а також що воно інформуватиме точно та своєчасно".
У звіті також міститься інформація про сьогоднішній обстріл ЗАЕС. Повідомляється, що поранено співробітника, який працює на об'єкті СВЯП. Крім того пошкоджено систему зовнішнього електроживлення станції, а також стіни, дах та вікна а обєкті СВЯП. Пошкоджень зазнали і кабелі зв'язку, які є частиною його системи радіаційного контролю із можливим впливом на функціонування трьох датчиків. Внаслідок обстрілу було відключено високовольтну лінія 750 кВ, водночас спрацював аварійний захист реактора. Персоналу  ЗАЕС було обмежено доступ до аварійного кризового центру, а зв'язок ЗАЕС із ДІЯРУ "був обмежений та фрагментарний".
У звіті констатується, що хоча триваючі обстріли ще не призвели до виникнення ядерної аварійної ситуації, вони продовжують постійно загрожувати ядерній безпеці з потенційним впливом на критичні функції безпеки, що може призвести до радіологічних наслідків, які матимуть велике значення для безпеки. Відтак рекомендація №1 від МАГАТЕ – негайно припинити обстріли на майданчику та навколо ЗАЕС для забезпечення безпеки експлуатаційного персоналу та для підтримки фізичної цілісності для забезпечення безпечної та надійної роботи. "Для цього необхідна згода всіх відповідних сторін на створення охоронної зони ядерної безпеки та захисту довкола ЗАЕС", - йдеться у звіті.
МАГАТЕ констатує, що підтримка всіх систем безпеки ЗАЕС у нормальному робочому стані та системи фізичного захисту у робочому стані є результатом зусиль експлуатаційного персоналу. Однак ці зусилля робляться у дуже складних умовах із військовим персоналом та технікою, а також представниками Росатома, які присутні на майданчику. Відтак МАГАТЕ рекомендує, щоб система фізичного захисту експлуатувалася, як спроєктована та ліцензована. Для цього необхідно прибрати транспортні засоби із зон, які можуть перешкодити роботі систем та обладнання охорони та безпеки.
Крім того, констатується, що персонал ЗАЕС, який працює в умовах російської військової окупації, відчуває постійний високий стрес і тиск, особливо за обмеженої кількості персоналу. Це не є стійким і може призвести до збільшення людських помилок із наслідками для ядерної безпеки. Достатня кількість обслуговуючого персоналу повинна мати можливість виконувати свої важливі обов'язки без загроз і тиску, що підривають не тільки їхню власну безпеку, але і безпеку самої установки. Відтак у своїй рекомендації №3 МАГАТЕ рекомендує відновити належні умови роботи, включаючи підтримку родин для експлуатаційного персоналу. "Крім того, оскільки оператор несе основну відповідальність за ядерну безпеку, він повинен мати можливість виконувати свою місію з чітким розподілом обов'язків та повноважень", - йдеться у документі.
Також МАГАТЕ рекомендує, аби резервування лінії електроживлення за межами майданчику ЗАЕС було відновлено відповідно до проєкту, а усі військові дії, що можуть вплинути на системи електроживлення мають бути припинені.
Пунктом №5 МАГАТЕ рекомендує усім зацікавленим сторонам взяти на себе обов'язки та зробити  свій внесок у забезпечення ефективних ланцюжків поставок для безперервного забезпечення ядерної безпеки та фізичного захисту ЗАЕС включаючи безпечні транспортні коридори, використовуючи переваги програми допомоги і підтримки МАГАТЕ за потреби.
Рекомендація № 6: відновити функції аварійного реагування та тренування, а також відновити відповідні об'єкти.
І нарешті рекомендація 7: МАГАТЕ рекомендує забезпечити надійні та резервні засоби та канали зв'язку, включаючи інтернет та/або супутниковий зв'язок, з усіма зовнішніми організаціями, які необхідні для безпечної та надійної експлуатації установки. Адже, як констатує Агентство, із самого початку конфлікту спостерігається відсутність засобів та каналів комунікації. "Цей критичний недолік лише посилює поточні проблеми у підтримці безпечної та надійної експлуатації станції при  належному нагляді з боку регулюючих органів та у забезпеченні ефективного реагування на місцевому рівні, на регіональному, національному та міжнародному рівнях на будь-яку подію, пов'язану з ядерною безпекою", - зазначається у звіті.

АЕС