У проєкті резолюції рішення Ради керуючих МАГАТЕ не містяться нові вимоги до рф, тільки заклик "негайно припинити"

09.09.2022
Проєкт резолюції МАГАТЕ, підготовлений за результатами місії Агентства на Запорізьку АЕС, закликає росію припинити всі дії на ядерних об'єктах України. Між тим фахівці Антикризового експертного ядерного центру України вважають, що у резолюції могли б міститися пункти щодо відсторонення рф від прийняття рішень, що стосуються України, а також висновки стосовно невиконання рф резолюції Ради Керуючих МАГАТЕ від 3 березня, яке має бути покарано.
Як пише Reuters, цей проєкт підготували Польща та Канада напередодні засідання Ради керуючих МАГАТЕ, яке відбудеться 12-14 вересня.
У проєкті резолюції міститься заклик до Росії "негайно припинити всі дії проти Запорізької АЕС та будь-яких інших ядерних об'єктів в Україні та на них, щоб компетентні органи відновили повний контроль над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України".
У резолюції пропонується "засудити постійні насильницькі дії російської федерації проти ядерних об'єктів в Україні, включаючи присутність російських військ і персоналу "Росатому" на Запорізькій атомній електростанції".
Повідомляється, що проєкт резолюції підготовлений від імені України, яка не є членом Ради керуючих. На засіданні Ради він буде обговорений і проголосований.
Між тим фахівці Антикризового експертного ядерного центру України вважають, що у резолюції могли б міститися пункти щодо відсторонення рф від прийняття рішень, що стосуються України, а також висновки стосовно невиконання рф резолюції Ради Керуючих МАГАТЕ від 3 березня, яке має бути покарано. Про це вони заявили вчора на своїй сторінці у соцмережі Facebook.
Проєкт резолюції, що розповсюджується серед 35 країн, що входять до Ради керуючих, є продовженням резолюції, прийнятої на екстреному засіданні Ради 3 березня. Проти документу тоді виступили тільки росія та Китай, - зазначає Reuters.
Натомість ще вчора експерти АЕЯЦУ нагадали, що у резолюції Ради Керуючих МАГАТЕ від 3 березня містилася вимога до рф "негайно припинити всі дії проти ЧАЕС та будь-якого іншого ядерного об'єкта в Україні для того, щоб компетентні українські органи влади зберегли або оперативно відновили повний контроль над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України та забезпечили їх безпечну та надійну експлуатацію, а також для того, щоб Агентство могло повністю відновити свою діяльність щодо перевірки гарантій". "У відповідь на цю резолюцію рф, як ми знаємо, окупувала ЗАЕС та територію її Зони спостереження", - йдеться у їхній заяві.
Українські експерти закликали "зосередити всі зусилля на дипломатичному фронті, аби якнайшвидше змусити Звіт МАГАТЕ працювати на Україну". Вони наголосили, що часу обмаль, і його не слід гаяти на неконструктивну критику. "12-14 вересня відбудеться Рада керуючих МАГАТЕ, а 26-30 вересня Генеральна конференція Агентства. На підставі звіту дипломати мають можливість підготувати проєкти резолюцій та лобіювати їхнє прийняття спільно із державами, що підтримують Україну. А це не лише 55 країн, які підписали лист проти російської агресії та окупації ЗАЕС за підсумками Х Конференції з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, але й ті, хто перейшов на сторону України після оприлюднення звіту на останньому засіданні РБ ООН", - йдеться у заяві АЕЯЦУ.
Тим часом, нагадаємо, з понеділка енергоблок №6 ЗАЕС працює на власні потреби АЕС із потужністю близько 150МВт. Інші енергоблоки зупинені.
 
Читайте по темі
 

    

АЕС