Засідання РБ ООН, резонанс від звіту МАГАТЕ, путін визнав, що на ЗАЕС - "тигри". Що далі...

07.09.2022
Скликане вчора росією засідання Ради Безпеки ООН засвідчило, що місія МАГАТЕ на ЗАЕС була потрібна, висновки Агентства працюють проти росії, а у ООН та МАГАТЕ є план дій та потрібні інструменти. Про це – в огляді InfoAtom стосовно розвитку подій після оприлюднення звіту.
Вчора піздно увечері відбулось засідання Ради безпеки ООН стосовно ситуації на ЗАЕС, що було скликано вчора за запитом росії.
Обговоривши звіт, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повідомив про два кроки, які мають бути здійснені на ЗАЕС. За його словами, Запорізька АЕС має знову стати об'єктом цивільної інфраструктури. "Як перший крок, російські та українські сили повинні взяти на себе зобов'язання не здійснювати жодної військової діяльності на АЕС або з її території. Цей об'єкт та його околиці не повинні бути мішенню або платформою для військових операцій", – сказав генсек ООН.
Другим кроком, на його думку, має стати укладання угоди щодо створення демілітаризованої зони навколо станції. Така угода має, зокрема, передбачати "зобов'язання російських збройних сил вивести весь особовий склад та військову техніку із цієї зони, а українських сил не просуватися вглиб її".
За словами Гутерріша, будь-який збиток, навмисний або не навмисний, що наноситься найбільшій АЕС в Європі, або ж збиток будь-якому іншому ядерному об'єкту в Україні може призвести до катастрофи, яка вплине на найближчий регіон і вийде за його межі. Генсек ООН зазначив, що необхідно зробити усі можливі кроки, аби уникнути цього сценарію.
Водночас генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у своєму виступі застеріг, що на Запорізькій атомній електростанції через воєнні дії може статися катастрофа. "Ми граємо з вогнем… Удари, яких зазнав цей об'єкт, і які я особисто бачив і оцінив разом зі своїми експертами, просто неприйнятні", — сказав він, додавши: "Ми можемо домовитися про дуже простий, але вкрай необхідний захисний механізм, аби уникнути того, що відбувається зараз, — обстрілу атомної електростанції".
Ще до початку засідання, коментуючи звіт МАГАТЕ за результатами у тому числі і місії Агентства на ЗАЕС, президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні у вівторок прокоментував: готові говорити про безпекову зону лише на українських умовах, бо саме російська військова присутність там поставила світ на меду ядерної катастрофи. "У будь-якому разі відчувається, що сучасні міжнародні організації потребують значно ширшого мандату на свої дії. Я вважаю, що світ не просто заслуговує, а потребує того, щоб представники МАГАТЕ змусили Росію до демілітаризації території АЕС і повернення повного контролю Україні", - заявив він.
Але повернемося до засідання РБ ООН. На пропозиції МАГАТЕ постійний представник Росії в ООН сказав, що вони ще не встигли детально ознайомитися зі звітом. Хоча саме росія і скликала це засідання Радбезу. Далі Небензя перейшов до звичної кремлівської риторики про те, що російська армія не окупувала, а захищає ЗАЕС, та до балачок про конструктивну співпрацю руських з експертами МАГАТЕ.
Натомість постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закцентував увагу, що повідомлення України про те, що росіяни використовують Запорізьку АЕС як "щит" для свого персоналу та військової техніки, підтверджені звітом МАГАТЕ. За словами Кислиці, на тлі посилення загроз безпеці після окупації Запорізької АЕС "Україна чітко продемонструвала свою готовність вивчати всі варіанти нейтралізації ядерного ризику": "Підготовка візиту та наступні події показали, що окупаційна "влада" готова продовжувати займатися ядерним тероризмом і не шкодує зусиль для зловживання МАГАТЕ для маніпуляційних цілей", — наголосив амбасадор. Він також додав, що збройні провокації з боку Росії тривають.
Крім того Сергій Кислиця спростував заяви рф про відповідальність України за обстріли в цьому районі: "Ми підтверджуємо, що Україна за жодних обставин не вдавалася до силових військових дій, які б поставили під загрозу не лише нашу державу, а й мільйони життів у сусідніх країнах". "Єдиний спосіб остаточно усунути ядерні загрози, що випливають з незаконної російської присутності на станції, — це виведення російської зброї та військ і повернення станції під законний повний контроль України", — заявив посол.
За його словами, російська делегація намагалася чинити тиск на генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, коли його команда готувала звіт щодо ситуації на Запорізькій АЕС.
Але, вочевидь, безрезультатно. Адже у звіті відзначається присутність російської військової техніки на території АЕС, акцентований тиск на наших атомників і є чіткі посилання на російську військову окупацію.
Прокоментував звіт МАГАТЕ і американський Інститут вивчення війни (ISW). Його аналітики ISW назвали зашифрованим засудженням дій росії. У звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) від 6 вересня про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції описано численні способи, якими російська окупаційна влада та російська військова ставлять під загрозу безпечну роботу станції. Водночас у звіті МАГАТЕ не намагається визначити, хто несе відповідальність за обстріл, який завдав збитків об'єкту, і неодноразово закликає "всі відповідальні сторони" вжити заходів для покращення ситуації, пояснили у ISW. 
На думку аналітиків, президент росії путін може спробувати використати страх перед його можливими діями, щоб змусити МАГАТЕ та міжнародне співтовариство визнати де-факто право росії брати участь в експлуатації ЗАЕС. Але, застерігають аналітики ISW, МАГАТЕ не може безпосередньо залучати Росію до роботи АЕС.
"Путін може спробувати скористатися цією ситуацією, щоб створити процес, аналогічний Мінським угодам, які встановили «припинення вогню» в Україні після вторгнення Росії у 2014 році. Мінські угоди розглядали Росію як нейтральну сторону, а не як учасника, тим самим мовчазно ухвалюючи твердження Путіна, що Україна перебувала у громадянській війні, а не жертва російської агресії", – йдеться у матеріалі ISW.
Тим часом сам Путін визнав розташування російських військових та техніки на території Запорізької АЕС. Про це російський диктатор заявив під час Східного економічного форуму. За його словами, російські військові контролюють станцію. "У звіті МАГАТЕ каже прибрати військову техніку зі станції, але на території станції немає військової техніки. Це співробітники МАГАТЕ мали побачити й зараз можуть побачити, бо двоє там залишились. Там стоїть Нацгвардія, охороняє периметр і внутрішню частину. Ну "Тигри" стоять там. Це Росгвардія займається забезпеченням безпеки", - заявив путін.
У свою чергу Антикризовий експертний ядерний центр України у коментарі InfoAtom повідомив, що Звіт МАГАТЕ дає підстави рухатися далі. На його базі буде прийматися резолюція Ради керуючих МАГАТЕ, в якій можуть міститися конкретні заклики. АЕЯЦУ нагадує, що 26 вересня відбудеться засідання Генконференції МАГАТЕ, де можуть підняти питання виконання резолюції. І у випадку її невиконання, МАГАТЕ як орган ООН може виносити питання щодо демілітаризації ЗАЕС та виконання інших приписів вище - на Раду Безпеки та Генансамблею ООН. А зараз, вважають в АКШ, час працювати над резолюцією.
 
Прослухати вчорашнє засідання Ради безпеки ООН:
Читайте також:

Звіт МАГАТЕ стосовно війни в Україні з 28 квітня по 5 вересня. Агентство вважає необхідним негайно створити безпекову зону навколо ЗАЕС 

АЕС