МАГАТЕ повідомило про ситуацію на ЗАЕС

07.09.2022
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило, що новий обстріл пошкодив резервну лінію електропередач між Запорізькою атомною електростанцією і сусідньою теплоелектростанцією ЗаТЕС, що, за словами Агентства, ще більше підкреслює значні ризики ядерної безпеки на об’єкті.
Як йдеться у сьогоднішньому зверненні, вчорашній вибух на ВРП не вплинув безпосередньо на роботу ЗАЕС, оскільки два дні тому її вже відключили від електромережі, коли для гасіння пожежі відключили іншу резервну лінію.
Але, за словами МАГАТЕ, пошкодження лінії 750/330 кіловольт (кВ) ще раз продемонструвало, з якими труднощами та вразливістю стикається ЗАЕС, коли йдеться про зовнішнє електропостачання. Раніше під час конфлікту ЗАЕС втратила з’єднання з усіма своїми чотирма основними зовнішніми лініями електропередачі, з останньою – 2 вересня. З трьох резервних ліній між ЗАЕС і ТЕС одна пошкоджена обстрілами, а дві інші відключені, повідомив старший український експлуатаційний персонал експертам МАГАТЕ, присутнім на станції з минулого тижня.
Протягом останніх кількох днів ЗАЕС покладалася на свій єдиний діючий реактор для отримання потужності, необхідної для охолодження та інших функцій безпеки. Хоча ЗАЕС має аварійні дизель-генератори, доступні в разі потреби, генеральний директор Гроссі неодноразово висловлював стурбованість ситуацією з електропостачанням, - йдеться у повідомленні.
МАГАТЕ також повідомило, що Агентство веде консультації щодо реалізації плану зі створення безпекової зони навколо ЗАЕС – це питання обговорювалося вчора на Раді безпеки ООН та міститься у звіті МАГАТЕ. Нагадаємо, згідно зі звітом Міжнародного агентства з атомної енергії, що  опублікований 6 вересня, росія вдається до дій, які підвищують імовірність ядерної аварії на Запорізькій АЕС, проте обмежує можливості персоналу станції ефективно реагувати на аварійні ситуації.
Сьогодні вдень мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що місто знов знаходилося під обстрілами окупантів, вдруге за добу в Енергодарі перервалося електропостачання.
 
Читайте також:

Оприлюднено Звіт МАГАТЕ стосовно війни в Україні з 28 квітня по 5 вересня. Агентство вважає необхідним негайно створити безпекову зону навколо ЗАЕС 

АЕС