Україна нарешті вийшла зі складу членів Об'єднаного інституту ядерних досліджень. НАНУ пропонувала це Кабміну ще у квітні

06.09.2022
Фото: АрміяInform

 Кабінет Міністрів України ухвалив 2 вересня постанову "Про вихід зі складу членів Об'єднаного інституту ядерних досліджень".

"Українськими вченими засуджено відстороненість і бездіяльність вчених ОІЯД щодо трагічних подій в нашій країні, викликаних збройним вторгненням військ Російської Федерації на територію України 24 лютого 2022 року, і ухвалено рішення про призупинення співпраці з ОІЯД", - йдеться в повідомленні Міністерства освіти та науки.
Водночас у повідомленні не зазначається, що НАНУ звернулася про вихід України з ОІЯД ще на початку квітня. Адже ще 30 березня на засіданні Президії Національна академія наук України розглянула питання щодо участі у діяльності ОІЯД. З огляду на те, що керівництво ОІЯД не висловило ні засудження війни, ні закликів зупинити насильство, припинити бомбардування мирних міст та руйнування цивільної, зокрема наукової, інфраструктури, ані слів підтримки на адресу постійної країни-учасниці ОІЯД – України, було вирішено призупинити співпрацю з ОЯІД та звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо виходу України зі складу країн-учасниць Об’єднаного інституту ядерних досліджень.
Натомість 25 березня Рада Європейської організації з ядерних досліджень (CERN), членом якої є ОІЯД, прийняла розширене рішення щодо призупинення співробітництва із вченими та науковими інститутами росії та білорусі, а також щодо статусу цих країн та їхніх наукових інституцій. А 8 березня 2022 року Рада CERN ухвалила рішення, що не братиме участі в нових програмах співпраці з росією та її установами.
Як відомо, Об'єднаний Інститут ядерних досліджень - міжнародна міжурядова науково-дослідна організація, розташована в місті Дубна московської області рф. Її засновниками є 18 держав-членів, у тому числі і Україна. Основними напрямками теоретичних і експериментальних досліджень в ОІЯД є ядерна фізика, фізика елементарних частинок і дослідження конденсованого стану речовини.
Читайте за темою:

Компанії