Держатомрегулювання повернула ліцензії ЧАЕС та ЦППРВ

12.08.2022
Фото: з відкритих джерел

 Ліцензійна комісія Державної інспекції ядерного регулювання України прийняла рішення відновити ліцензії для ДСП «ЧАЕС» та ДСП «ЦППРВ», які було зупинено наказом ДІЯРУ від 26 квітня 2022 року.

Як повідомила Держамторегулювання, рішення щодо відновлення дії ліцензій прийняте із урахуванням результатів експертної оцінки представленої ліцензіатами документації із усунення підстав, які стали причиною зупинення дії ліцензій. А саме – відновлення працездатності ряду систем, важливих для безпеки об’єктів та діяльності; проведення інвентаризації радіоактивних матеріалів, радіоактивних відходів, джерел іонізуючого випромінювання; контроль наявності та відповідності звітної та облікової документації, баз даних; вирішення логістичних питань доставки персоналу та обладнання, перехід на вахтовий метод роботи; відновлення аварійної готовності; контроль відсутності вибухових пристроїв в межах об’єктів та майданчиків тощо.
Експертну оцінку проводило Держатомрегулювання із залученням ДНТЦ ЯРБ та за підтримки проєкту співробітництва Європейської комісії UK/TS/58 «Підтримка регуляторної діяльності щодо поводження з радіоактивними відходами, зняття з експлуатації та відновлення». Як йдеться у повідомленні, зроблено висновок, що зазначені спеціалізовані підприємства спроможні провадити діяльність у рамках ліцензій із дотриманням вимог нормативно-правових документів та умов ліцензій.
Водночас, за інформацією ДІЯРУ, експертна оцінка містить низку додаткових заходів щодо вдосконалення рівня безпеки об’єктів, які рекомендовано вжити ліцензіата. Як повідомляє ДІЯРУ, ліцензійною комісією визнано за необхідне запропонувати ліцензіатам їх виконати.
Які ліцензії відновлено:
ДСП «Чорнобильська АЕС» на право провадження діяльності зі зняття з експлуатації блоків 1, 2 та 3 ЧАЕС, з експлуатації комплексу конфайнмента та об’єкта «Укриття», з переробки, зберігання радіоактивних відходів (РАВ)
ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» (ДСП «ЦППРВ») на провадження діяльності на етапах будівництва та експлуатації сховищ для захоронення РАВ комплексу виробництв «Вектор», на експлуатацію сховищ РАВ, чорнобильського походження на території зони відчуження, а також з переробки, зберігання РАВ.
Нагадаємо, наказом ДІЯРУ було зупинено дію наступних ліцензій на здійснення діяльності у сфері використання ядерної енергії на території зони відчуження:
  • щодо зняття з експлуатації блоків 1, 2 та 3 Чорнобильської АЕС (ДСП ЧАЕС);
  • у сфері поводження з радіоактивними відходами (ДСП «ЦППРВ», ДСП ЧАЕС);
  • використання джерел іонізуючого випромінювання (ДСП «ЦППРВ», ДСП ЧАЕС, ДСП «Екоцентр», ІПБ АЕС НАНУ).

Читайте також:

Зняття з експлуатації