Для ЄБРР є важливою незалежність Ядерного Регулятора - ДАЗВ

24.05.2022

 Відновлення зони відчуження після її окупації російськими військами було обговорено під час онлайн-зустрічі між представниками European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), ДАЗВ, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС».

За повідомленням ДАЗВ, українською стороною було надало інформацію про опрацювання пріоритетів та першочергових заходів спрямованих на відновлення Чорнобильської зони відчуження. Учасники заходу визначили подальші кроки, які після наповнення Рахунку Міжнародного співробітництва допоможуть в реалізації нагальних завдань.
Для повноцінного відновлення діяльності, а також впровадження принципових покращень в зоні відчуження ДАЗВом було підготовлено близько 40 проектів. Ці проекти будуть презентовані міжнародним організаціям, що вже висловили бажання допомогти, зокрема, МАГАТЕ, ЄБРР, Еврокомісії, - йдеться у повідомленні.
Також ДАЗВ зазначає, що на зустрічі представники ЄБРР висловили занепокоєння щодо пропозиції НАЕК «Енергоатом» зробити на своїй базі відокремлені структурні підрозділі ДСП «ЧАЕС» і ДСП «ЦППРВ», а також рішення Державної інспекції ядерного регулювання щодо зупинки дії низки ліцензій під час війни. «Для донорів є важливим розуміння того, що проекти, які фінансуються, реалізуються в середовищі, де регулятор підтримує їх і є незалежним. У зв’язку із ситуацією, що склалася у донорів виникають додаткові питання щодо того, що відбувається», - прокоментував ситуацію директор Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазар Ліндауер.
Нагадаємо, наприкінці квітня Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ) погодила першочерговість відновлювальних робіт та забезпечення безпечних умов для подальшої діяльності об'єктів, розташованих у Зоні відчуження. Зокрема, Міжнародна спільнота підтримала пропозиції української сторони та ЄБРР, що в рамках роботи РМСЧ наразі необхідно зосередитися на цих роботах, які включають відновлення бар'єрної функції зони відчуження, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, відновлення інфраструктури та поводження з РАВ.

Зняття з експлуатації