Вкладники Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля визначили першочергові заходи для відновлення бар’єрної функції Зони відчуження

22.04.2022
Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ) погодила першочерговість відновлювальних робіт та забезпечення безпечних умов для подальшої діяльності об'єктів, розташованих у Зоні відчуження.
Як повідомляє Державне агентство з управління зоною відчуження, Міжнародна спільнота підтримала пропозиції української сторони та ЄБРР, що в рамках роботи РМСЧ наразі необхідно зосередитися на цих роботах, які включають відновлення бар'єрної функції зони відчуження, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, відновлення інфраструктури та поводження з РАВ.
Це рішення було обговорено на онлайн-засіданні, в якому взяли участь представники країн вкладників РМЧС, ЄБРР та МАГАТЕ. З українського боку - заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Михайло Хорєв, голова ДАЗВ Євген Крамаренко та його заступник Максим Шевчук, в.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков.
За інформацією Держатомрегулювання, проблемним питанням залишається можливість фінансування з Державного бюджету України у післявоєнний період виконання повного обсягу робіт та заходів у рамках діяльності ДСП «Чорнобильська АЕС» щодо експлуатації ядерних установок, сховищ для зберігання відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1, СВЯП-2), зняття з експлуатації блоків № 1, 2, 3 ЧАЕС, експлуатації комплексу Нового безпечного конфайнменту та об’єкта «Укриття», поводження з радіоактивними відходами.
Також, за інформацією ДІЯРУ, з огляду на логістичні проблеми ЄБРР розглядає першочергово реалізацію інфраструктурних проєктів щодо налагодження нових безпечних шляхів доставки персоналу до майданчику ЧАЕС, створення та облаштування відповідної інфраструктури для забезпечення вахтового проживання персоналу на території зони відчуження (наприклад, у місті Чорнобиль).
Під час обговорення Олег Коріков порушив питання критичного стану на Запорізькій АЕС, яка продовжує перебувати під окупацією російських військових формувань та представників «росатому», що чинять психологічний тиск на персонал ядерних установок ЗАЕС та створюють інші загрози безпечній експлуатації АЕС. Він повідомив також про труднощі, пов’язані із неможливістю постачання, монтажу та впровадження відповідного обладнання, систем та елементів на інших діючих АЕС України при реалізації заходів Комплексної програми підвищення безпеки АЕС, кредитором щодо виконання якої є ЄБРР.

У свою чергу представники ЄБРР повідомили, що банк зупинив будь-яку співпрацю і взаємодію із рф та республікою білорусь у зв’язку із збройною агресією рф проти України. 

Використані фото ДАЗВ

Зняття з експлуатації