Після деокупації Чорнобильської АЕС ДІЯРУ зупинила їй дію низки ліцензій (документи)

04.05.2022

 26 квітня 2022 року у роковини Чорнобильської трагедії Державна інспекція ядерного регулювання України прийняла рішення про зупинення дії низки ліцензій ДСП «ЧАЕС», які фактично зупиняють діяльність зі зняття з експлуатації енергоблоків №1, 2 і 3, діяльність на об’єктах з поводження з РАВ та окремі види діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Про це повідомила Чорнобильська АЕС на своєму сайті.  
За її інформацією зупинено дії наступних ліценцій:
  • № ЕО 000040 на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «зняття з експлуатації» блоків 1, 2, 3 Чорнобильської АЕС
  • № ОВ 001092 на право провадження діяльності «переробка, зберігання радіоактивних відходів» (експлуатація заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ))
  • № ОВ 001094 на право провадження діяльності «переробка, зберігання радіоактивних відходів» (експлуатація комплексу НБК-ОУ)
  • № ОВ 001095 на право провадження діяльності «переробка, зберігання радіоактивних відходів» (експлуатація Тимчасового сховища твердих відходів ІІІ групи (високоактивних відходів), низько- і середньоактивних довгоіснуючих відходів (ТС ВАВ та НСА-ДІВ))
  • № ОВ 001096 на право провадження діяльності «переробка, зберігання радіоактивних відходів» (Введення в експлуатацію Установки з вилучення твердих радіоактивних відходів (УВТВ) і Заводу з переробки твердих радіоактивних відходів (ЗПТРВ) Промислового комплексу з поводженню з твердими радіоактивними відходами (ПКПТРВ))
  • № ОВ 010950 на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання.
ЧАЕС зазначає, що Державна інспекція ядерного регулювання України обґрунтовує таке рішення тим, що після тривалої окупації військами російської федерації ДСП ЧАЕС не спроможна дотримуватися умов провадження вищезгаданих видів діяльності, встановлених нормами і правилами з ядерної та радіаційної безпеки.
«На мій погляд, позбавлення ліцензій підприємства, яке навіть у період окупації зуміло забезпечити безпеку на промисловому майданчику та зберегло повний контроль над ядерними установками, ядерними матеріалами та радіоактивними відходами, є недолугим рішенням, яке дестабілізує роботу підприємства, внесеного до списку стратегічних об'єктів нашої держави, або ж свідомим саботажем. Я вже дав доручення для підготовки відповідних пояснень», — зазначає виконувач обов'язків генерального директора ЧАЕС Валерій Сейда.
«Ми впевнені, що дія ліцензій буде поновлена після надання ЧАЕС регулятору обґрунтувань, що підтверджують відсутність порушень, які могли б стати підставою для зупинення дії цих ліцензій. ДСП ЧАЕС надасть докази, що підприємство спроможне дотримуватися умов провадження діяльності, встановлених нормами і правилами з ядерної та радіаційної безпеки», — додає начальник відділу ліцензування ЧАЕС Ігор Хом'як.
На Facebook-сторінці ЧАЕС оприлюднені також лист ДІЯРУ про рішення щодо зупинення дії ліцензій і обґрунтування цього рішення.
На сайті ДІЯРУ інформація стосовно призупинення дії ліцензій відсутня. Натомість повідомляється, що Держатомрегулювання офіційно поінформувало МАГАТЕ про відновлення державного контролю над ядерним матеріалом на ДСП «Чорнобильська АЕС» за результатами, проведеної 27 квітня 2022 року, фізичної інвентаризації ядерного матеріалу на об’єктах ЧАЕС інспекторами МАГАТЕ та Держатомрегулювання.
Раніш Чорнобильська АЕС повідомила, що повністю відновила роботу з індивідуального дозиметричного контролю персоналу ЧАЕС.
«Під час окупації виконання контролю індивідуальної дози опромінення за показниками основних засобів індивідуального дозиметричного контролю — дозиметрів “Harshaw” — було неможливо. Причина полягає в тому, що для виконання цих робіт необхідно залучати окремо підготовлений персонал зі складу в лабораторії індивідуально дозиметричного контролю. Після деблокації ЧАЕС з'явилась можливість здійснити ротацію персоналу і долучати персонал зі складу лабораторії індивідуально дозиметричного контролю. На щастя, в результаті окупації обладнання лабораторії індивідуального дозиметричного контролю не постраждало і персонал зміг повернутися до своєї роботи», — повідомив начальник цеху радіаційної безпеки ЧАЕС Леонід Яковенко.
Індивідуальний дозиметричний контроль персоналу, який працює на промисловому майданчику ЧАЕС, дозволяє контролювати отриману дозу радіації по кожному конкретному працівнику, та запобігає понаднормовому опроміненню.
Станом на 02 травня знято покази з усіх дозиметрів, що були недоступними для вимірювання з 24 лютого 2022 — з дня окупації. За результатами вимірювання перевищень контрольних рівнів не зафіксовано, - повідомляє ЧАЕС.

Зняття з експлуатації