Постачальник «Енергоатома» фінська Wärtsilä остаточно пішла з росії

21.07.2022
Фото: Wärtsilä
Сьогодні фінська компанія Wärtsilä оголосила, що завершила плановий вихід з російського ринку після об’яви про скорочення діяльності в квітні 2022 року. «Компанія повністю зобов’язалася дотримуватись усіх торговельних санкцій, застосовних до її діяльності з початку війни, і зараз вона припинила всі комерційні операції в Росії в усіх бізнес-підрозділах», - йдеться у пресрелізі компанії.
У рамках виходу було закрито офіс Wärtsilä Digital Technologies (WDT) у Санкт-Петербурзі та створено нові науково-дослідні потужності за межами Росії, щоб забезпечити безперебійне виконання зобов’язань перед клієнтами.
Підрозділи Transas Navigator і Wärtsilä Vostok LLC були продані місцевому керівництву компаній. Відповідні угоди Wärtsilä підписала у травні та червні.
«Wärtsilä не надає та не надає жодних послуг для бізнесу Transas Navigator та новоствореній V-Vostok LLC після відчуження, - наголошується у повідомленні для ЗМІ.
Компанія зазначила, що продовжує рішуче засуджувати вторгнення Росії в Україну: «Права людини, безпека та процвітання дуже важливі для Wärtsilä».  
Французький підрозділ фінської компанії Wärtsilä - Wärtsilä France - світовий лідер з виробництва дизель-генераторних установок та надає послуги із сервісу для АЕС. Аварійні дизель-генератори виробництва Wärtsilä працюють як на європейських АЕС – у Бельгії, Болгарії, Іспанії, Німеччині, Словаччині, Чехії, Україні, Фінляндії, Франції, Швеції, так і в США, Китаї, Кореї, Індії.
В Україні дизель-генератори Wärtsilä-Sulzer 12ZV40/48 працюють на Південноукраїнській АЕС. Їх свого часу придбали у югославського виробника «Югтурбина», який володів ліцензією Sulzer. Його правонаступником стало хорватське підприємство «Адріядизель», але права на креслення йому наразі не належать, а ліцензія на Sulzer 12ZV40/48 перейшла до Wärtsilä.
Дизель-генератори на базі двигуна Wartsilla-Sulzer 12ZV40/48, на які будуть встановлюватися запасні частини, належать до систем важливих для безпеки (СВБ) АЕС. Вони класифікуються: клас безпеки 3З – відповідно до НП 306.2.141-2008 «Загальні положення безпеки атомних станцій»; І категорія сейсмостійкості – відповідно до НП 306.2.208-2016 «Вимоги до сейсмостійкого проектування та оцінки сейсмічної безпеки енергоблоків атомних станцій».
З початку 2019 року НАЕК «Енергоатом» закуповує запчастини до них напряму. Цьому передувало підписання Меморандуму про взаєморозуміння в галузі ядерної енергетики та угоди про конфіденційність інформації між державним підприємством НАЕК «Енергоатом» та фінською компанією Wärtsilä, яке відбулось у резиденції Надзвичайного та Повноважного Посла Фінляндії в Україні 9 листопада 2018 року. До початку переговорного процесу в тендерах «Енергоатома» на поставки комплектів запасних частин для цих дизель-генераторів брали участь виключно посередники.

Читайте також

Компанії