Чеська ES Group, що представлена в Україні, поставить на Мецаморську АЕС мобільні дизель-генератори

07.02.2022
Експлуатація ядерних реакторів у країнах світу стане безпечнішою завдяки чеським технологіям. За підтримки Česká exportná banka (Чеського експортного банку) компанія Energy Safety Group (ES Group) поставить на Мецаморську АЕС у Вірменії шість мобільних дизель-генераторів вартістю близько трьох мільйонів євро, які забезпечать безпечну роботу електростанції у разі повного знеструмлення АЕС. Їхнє впровадження входить у постфукусімські заходи, які в третіх країнах фінансуються Євросоюзом через Європейську комісію, - передає інформагентство Česká tisková kanceláriа (ČTK).
«Ми допомагаємо чеським експортерам фінансувати контракти на таких вибагливих ринках, як Вірменія, і цей випадок також є унікальною співпрацею з Європейським Союзом. Ми вже працюємо над іншими бізнес-кейсами із серії постфукусимських заходів і розраховуємо підтримати такі проекти на суму близько 10 мільйонів євро», — цитує агентство Ярослава Виборни, голову Ради директорів Česká exportná banka.
Компанія ES Group зі штаб-квартирою у Пльзені спеціалізується на підготовці, супроводі та реалізації проектів в атомній енергетиці. Контракт у Вірменії вона укладає у складі чесько-українського консорціуму, до якого також належить ТОВ «Далгакіран компресор Україна». «Дизельні електростанції виступатимуть як резервне джерело на випадок раптового виходу з ладу решти джерел живлення електростанції. Це може бути пов'язане з аварією чи сейсмічною подією», — каже Томаш Розсипаль, керівник проекту в ES Group.

Починаючи з 2016 року компанія «Далгакіран компресор Україна» виграла тендери та поставила мобільні дизель-генераторні станції для всіх діючих АЕС України. А компанія ES Group взяла участь у реалізації більшості ключових постфукусімських проектів на українських АЕС у рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України, яка фінансується за рахунок кредиту ЄБРР. 

Компанії