«Енергоатом» закупить ЗІП для дизель-генераторів ЮУАЕС у виробника Wärtsilä France

04.02.2022

 НАЕК «Енергоатом» закуповує запасні частини до дизель-генераторів для Южно-Української АЕС у виробника – французького підрозділу Wärtsilä France за переговорною процедурою. Контракт оприлюднено днями у системі публічних закупівель ProZorro. Відкриті торги за цією закупівлею було двічі скасовано протягом минулого року через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій.

Дизель-генератори призначені для подачі електричного живлення на системи безпеки у разі їх знеструмлення для розхолоджування і безпечної зупинки реактора. Дизель-генератори на базі двигуна Sulzer 12ZV40/48 працюють тільки на ЮУ АЕС. Як розповіли InfoAtom фахівці ЮУ АЕС, їх придбали у югославського виробника «Югтурбина», який володів ліцензією Sulzer. Його правонаступником стало хорватське підприємство «Адріядизель», але права на креслення йому наразі не належать, а ліцензія на Sulzer 12ZV40/48  перейшла до Wärtsilä.
Дизель-генератори на базі двигуна Wartsilla-Sulzer 12ZV40/48, на які будуть встановлюватися запасні частини, належать до систем важливих для безпеки (СВБ) АЕС.  Вони класифікуються: клас безпеки 3З – відповідно до НП 306.2.141-2008 «Загальні положення безпеки атомних станцій»; І категорія сейсмостійкості – відповідно до НП 306.2.208-2016 «Вимоги до сейсмостійкого проектування та оцінки сейсмічної безпеки енергоблоків атомних станцій». Вартість закупівлі складає 2,156 млн євро.
Нагадаємо, 9 листопада 2018 року у резиденції Надзвичайного та Повноважного Посла Фінляндії в Україні між «Енергоатомом» та фінською компанією Wärtsilä було підписано Меморандум про взаєморозуміння в галузі ядерної енергетики та угоду про конфіденційність інформації. А 1 лютого 2019 року за результатами відкритих торгів, які відбулись в електронній системі публічних закупівель ProZorro, було укладено перший договір на поставку ЗІП до дизель-генераторів 12ZV40/48 для енергоблока №3  Южно-Української АЕС. 

Компанії