Південноукраїнська АЕС готується до оновлення систем пожежогасіння. Поки що замовляється проєктно-кошторисна документація

14.07.2022
Фото: ČEZ

 Оснащення стаціонарними неавтоматичними установками газового пожежогасіння приміщень, що містять електротехнічне та електронне обладнання планує замовити Південноукраїнська АЕС для трьох атомних енергоблоків. Наразі ж оголошено тендер на закупівлю робіт з розробки проєктно-кошторисної документації за цим заходом.

Окрім обстеження всіх приміщень та розрахунку величин питомого пожежного навантаження для кожного з них, переможець тендеру має визначити види об’ємних, локальних, автономних систем пожежогасіння, якими слід оснастити приміщення, розробити ТЕО вибору вогнегасної речовини і узгодити всі результати з Державною службою з надзвичайних ситуацій. На другому етапі вже має бути розроблена власне проєктно-кошторисна документація для кожного енергоблоку, а також перелік технічних умов відповідного обладнання, матеріалів і кабельно-провідникової продукції, які слід погодити з Держатомрегулювання. Крім того, у роботи входить і розробка та попередніх звітів з аналізу безпеки за даними роботами для кожного з енергоблоків.
Очікувана вартість робіт складає 20 млн грн, максимальний термін здачі робіт – 418 днів з моменту укладання договору, але можливі зміни у зв’язку із змінами термінів планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків.
Кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 28 липня 2022 року. Аукціон заплановано на 29 липня на 12:37.
Цікаво, що нещодавно на АЕС Темелін теж впровадили новітню систему газового гасіння у машинному відділенні другого енергоблоку. На АЕС встановили 74 сучасні балони з 50 кг СО2, які придатні для гасіння палаючого масла, а також нові трубопроводи. Балони розташовані в блоці теплообмінної станції і з'єднані трубопроводами з шістьма приміщеннями управління маслом машинного відділення. У разі пожежі вся система автоматично запускається протягом декількох секунд. Пожежники отримуватимуть інформацію з датчиків та через EPS.
Загалом на АЕС Темелін посилюють протипожежний захист машинних відділень з 2015 року, коли на мінусових поверхах машинних відділень побудували спеціальні відстійники для збору масла з турбін і турбофідерів. Згодом для турбін встановили спеціальну відеоспостереження, а минулого року для захисту від загоряння трансформаторів східні стіни обох машинних залів облаштували вогнестійкими панелями. Цього року на другому блоці буде завершено монтаж системи водяного та пінного пожежогасіння. Наступного року аналогічні впровадження очікують на перший блок.
Читайте також

АЕС